Szúrd ki a csalókat! Ezek a legnépszerűbb turistaátverések

Debreceni Andrea | 2024. Július 21.
Könnyen rémálommá válhat az álomutazás, ha az ember nincs résen. Nyilván nem kell mindig a rosszindulatot feltételezni, de egy kis odafigyelés nem árthat.

Utazni nagyon jó. Új kultúrákat megismerni, új helyeket felfedezni, új ismertségeket kötni semmihez sem hasonlítható érzés, de az tény, hogy pont ezért minden utazás kockázattal jár. A helyi szokások, az emberek attitűdje különbözhet – sőt, különbözik is – a megszokott reakcióktól és viselkedésektől, és vannak, akik ezt ki is használják.

Tele van a net olyan turistaátverésekről szóló beszámolókkal, amik megtörtént esetek alapján íródtak, persze a saját házunk tája környékén is érdemes körbenézni. Tönkrement – vagy nem is létező – utazási irodák, taxis hiénák, túlárazott szolgáltatások – ezek itthon is előfordulnak. Most összeszedtük, mik azok, az átverések, amikkel a csalók előszeretettel élnek, ha ezekre odafigyelsz, nagy gond nem lehet.

Kezdd az alapoknál

A virtuális világban nagyon könnyű adathalászok áldozatául esni, ehhez bőven elég egy klónozott weboldal. Az ember azt gondolja, hogy egy megbízható webhelyen tartózkodik, nem veszi észre a megváltozott URL-t, és máris megtörtént a baj. Sok esetben még visszaigazoló e-maileket vagy foglalási hivatkozásokat is küldenek a csalók, hogy hamis biztonságérzetbe ringassanak minket, és csak a reptéren vagy még rosszabb esetben a lefoglaltnak hitt szállásnál derül ki a turpisság. Épp ezért célszerű megbízható helyen – elsősorban a légitársaságok hivatalos oldalán – lefoglalni a repjegyet, a túl jó ajánlattal kecsegtető, ismeretlen jegyárusító oldalakat pedig elkerülni.

Ami a szállást illeti, ajánlott mások értékelését, véleményét, és a képeket végig böngészni a helyszínről, a túl sok negatív komment, a fotók hiánya árulkodó lehet. Akár még a Google térképén is érdemes ránézni a helyre, biztos, ami biztos alapon, hogy mit mutat az utcakép. Utazási irodák esetében pedig célszerű ellenőrizni, hogy egyáltalán bejegyzett cégről van-e szó, és hogy nem áll-e felszámolás alatt. Ez a ceginformacio.hu oldalon ingyenesen megtehető.

Vigyázz, kihez szállsz be

Sikerrel vettük a repjegy foglalást, megérkezünk a külföldi ország repterére. Túlzottan barátságos vagy épp erőszakos taxis győz meg minket a terminálon, vagy már onnan kilépve, hogy tartsunk vele. Átalánydíjat számol, ami jól hangzik, csakhogy ezek a díjak sokkal magasabbak, mint a mérőórás viteldíjak. Nagyon sok taxis hiéna bujkál a reptereken, akik nemcsak, hogy mérőórával nem rendelkeznek – vagy ha mégis, az érdekes módon épp elromlott –, de akadnak olyanok is, akik még engedéllyel sem bírnak. A gyanútlan turista pedig úgy van vele, hogyha a reptérre biztosan csak a hivatalosan bejegyzett sofőröket engedik be. Sajnos nem így van.

Képünk illusztráció (Fotó: Jeffrey Greenberg/Universal Images Group via Getty Images)

A taxis csalások a leggyakoribbak közé taroznak, és sajnos akkor is könnyű belefutni ezekbe, ha tapasztaltnak gondoljuk magunkat. Épp ezért soha ne válasszunk olyan sofőrt, aki magát tukmálja bármilyen módon, pláne ne adjuk át a csomagunkat neki, akármennyire is erőszakos. A bejegyzett sofőrök mindig az autójukban várakoznak a kijelölt helyen, őket érdemes keresni. De még ebben az esetben is, mielőtt beszállunk valakihez a következőket érdemes csekkolni:

Ha például azt vesszük észre, hogy a taxis útközben kikapcsolja az órát, az is intő jel lehet, ez ugyanis a legtöbb országban illegális.

Előfordulhat, hogy a taxis azt állítja, nem ismeri a szállást, ahová utazunk, és másikat ajánl helyette. Ilyen esetben a szálloda jutalékot fizet neki az új vendégekért, ahol persze a szobaár is jóval magasabb. Szerencsére a mobilokon már van GPS, érdemes nyomon követni az utunkat, és nem vakon megbízni a taxis tudásában. Ha időközben úgy érezzük, hogy átverés áldozatai lettünk, ne legyünk restek rendőrt hívni. Készpénzes fizetésnél pedig nagyon alaposan nézzük meg a visszajárót.

Ha autót bérelsz

Az autóbérlésnél sem árt vigyázni, mert itt sem mindenki olyan tisztességes, mint feltételeznénk. Már az is sokat segíthet, ha előre tájékozódunk az adott kölcsönző szolgáltatásairól és értékeléséről, de garanciát ez sem jelent. A csalók olyan letéti díjat követelnek, ami színtiszta röhej, és olyan károkat is ránk verhetnek, amiket nem mi okoztunk. Bérlés előtt célszerű az autó minden részletét, és korábbi hibáit lefotózni, de ami ennél is fontosabb: soha ne adjuk oda az útlevelünket, személyinket fedezetként a bérléshez. Az átverés lényege, hogy ezt elteszik, és addig nem adják vissza, amíg az ember nem fizet, akkor sem, ha nem hozzá köthető a jármű sérülése. És ezek az összegek általában hajmeresztőek…

Csak óvatosan a kivett lakásokkal

Az Airbnb szállások is rejthetnek magukban veszélyt. A Malwarebytes cég több száz hamis Airbnb-adatlapot talált, amik valójában nem létező lakásokat hirdettek bérbeadásra. Itt szintén a linkeket érdemes nyomon követni. Pieter Arntz, a Malwarebytes vezető hírszerzési riportere szerint az általuk feltárt linkeken a Tripadvisor.com szerepelt (ami egy megbízható oldal), de rákattintva a tinyurl.com oldalon találták magukat. Azt mondja, hogy olyan helyeken, ahol URL-rövidítővel találkozunk, érdemes résen lenni, mert gyakran a hivatkozás elhomályosítására szolgál ez a módszer. Ha nem vagyunk benne biztosak, hogy egy weboldal biztonságos-e, akkor mindig ellenőrizzük a címet a böngésző címsorában, innen általában kiderül, hogy hol tartózkodunk épp. Ha nem azt mutatja, amit várnánk, az okot adhat a gyanakvásra.

Éttermi gigaszámlák

Külön cikket érdemelne az, hogy a népszerű turistaparadicsomokban hogyan fosztanak ki minket, ám vannak tipikus csalások, amiket józan paraszti ésszel is ki lehet szúrni. „Különösen Olaszország és Görögország ismert az éttermi csalásokról, amelyek magukban foglalják a kötelezően magas borravalót, a túlárazott előételeket, amelyeket rendelés nélkül szállítanak ki, és felárat fizettetnek olyan egyszerű termékekért, mint egy pohár narancslé – mondja Chris Rolland, az InsureandGo vezérigazgatója. – Egyes helyeken az étlap árait még súly szerint adják meg, nem pedig adagonként, ami azt jelenti, hogy a végszámla jóval magasabb a vártnál.

Fotó: Getty Images

Szintén érdemes tartózkodni a nagyon központi és/vagy felkapott helyektől, mert ezek között is akad, ahol lehúzásra játszanak. Például, ha a tengerparton nyaralunk, érdemes a strand melletti éttermek helyett néhány utcával beljebb lévőket keresni. Előbbiek ugyanis meglehetősen túlárazottak tudnak lenni, szemben azzal, ahol a helyiek is vásárolnak, esznek.

Semmi sincs ingyen

És ha már a helyieknél tartunk, akkor jó résen lenni azokkal szemben is, akik a turisták naivitását kihasználva szeretnének pénzhez jutni. A csalók felajánlják, hogy átkalauzolnak minket egy turisztikai látványosságon – például zsúfolt piacokon ez nagyon jellemző –, felajánlják, hogy megmutatnak nekünk alig ismert üzleteket, sőt, az is előfordul, hogy kérés nélkül útbaigazítást adnak. Bár azt mondják, pénzt nem kérnek, később mégis kompenzációt várnak, a korábbi kedvesség általában nyomtalanul eltűnik, és agresszív követelődzés lesz az eset vége. Ahhoz, hogy ettől megkíméljük magunkat, nagyon határozottan mondjunk nemet minden ilyen esetben, ugyanis 10-ből 9-szer biztosak lehetünk benne, hogy nem a jó szándék vezérli őket.

Ugyanígy óvakodjunk az „ingyen” ajándékoktól. Mindegy, mennyire barátságosnak tűnik a lufiosztó, a rózsát nyújtó, az ékszerkészítő, vagy bárki, jobb őket messziről elkerülni, mert ennek is csúnya lehúzás lehet a vége. Különösen a zsúfolt utcák és nevezetességek közelében találni meg őket, és sok esetben a gyerekeken át férkőznek a szülők pénztárcájába.

(Forrás: 1, 2, 3)

Exit mobile version