nlc.hu
Életmód

Beteg nőt vertek át csalók

Súlyos beteg nőt károsítottak meg netes csalók, több mint másfél milliója bánta

Házvásárláshoz vett fel hitelt, de a számlájáról egyszer csak eltűnt a pénze.
Takács Mária,

Több mint másfél millió forinttal károsítottak meg egy súlyos beteg miskolci nőt internetes csalók. Az avasi lakótelepen élő, 68 éves asszony tavaly júniusban vett fel másfél millió forint hitelt, hogy a bérlakásból egy kis vidéki házba költözhessen. A pénz a számláján volt egyhavi nyugdíjával együtt. Közben egy robotgépet árult a közösségi oldal piacterén, erre csaptak le a csalók, akik megadtak neki egy kódot üzenetben, hogy azzal egy csomagküldőn keresztül postázza el nekik az árut.

Sajnos rákattintottam arra a linkre, onnantól kezdve bementek az internetbankomba, és az összes pénzemet – 1 millió 600 ezer forintot – leszedték a számlámról” – panaszolta az RTL Híradónak Takács Mária, aki azt állítja, a bankja vissza tudta volna hívni a pénzt, nem tette.

Elmondása szerint a bankja levélben arról tájékoztatta, hogy vissza tudnák hívni a pénzt, de ehhez kell a kedvezményezett hozzájárulása. “Személyesen is bent voltam, de sajnos elutasítottak minden kérést” – mesélte a megkárosított nő. Ezután a rendőrségre ment: “Megtettük a feljelentést. Kiderült, ez a pénz még másnap reggelig a számlámon volt, az elkövető csak másnap reggel banknyitáskor vette fel”.

A rendőrségnél azt mondták, nyomoznak az ügyben, egy gyanúsítottat már kihallgattak.

A bank úgy reagált: ilyen esetekben ha az ügyfél azonnal jelzi a csalást, és feljelentést is tesz, mindent megtesznek a további károk megelőzéséért, például felfüggesztik a számlát, vagy felveszik a kapcsolatot a másik érintett pénzintézettel.

Az RTL Híradónak nyilatkozó biztonsági szakértő szerint drasztikusan nőtt az internetes csalások száma. Arra hívta fel a figyelmet, hogy ne adjunk ki banki adatokat addig, amíg nem bizonyosodtunk meg arról, valójában kivel van dolgunk.

Gattyán Györgytől egyébként pár hónappal ezelőtt ugyancsak internetes csalók károsították meg. Hackerek fértek hozzá a milliárdos üzletember számlájához és 50 millió forintot emeltek le róla.

Kiemelt fotó forrása: RTL / RTL Híradó – videó

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top