Légkondi mellett aludni? Nem tilos, de nem is ajánlott

D. A. | 2024. Július 24.
A nagy melegre való tekintettel sokan kapcsolnak éjszakára is klímát, de nem biztos, hogy ez annyira jó ötlet, rengeteg problémát okozhat.

Az elmúlt hetek hősége még azok számára is kihívást jelentett, akik alapból jól bírják a meleget. A folyamatos 30 fok feletti hőmérséklet megviseli még az egészséges szervezetet is, gyerek, idősek és krónikus betegségben szenvedők számára pedig kifejezetten megterhelő lehet. A legrosszabb, hogy este és éjszaka sem hűl vissza annyit a levegő, hogy igazán kellemes legyen, és ez az alvásra is nehezítő tényezőként hat.

Sokan úgy próbálják meg átvészelni ezt az időszakot, hogy éjszakára is bekapcsolják a légkondit, viszont a szakértők szerint nem kifizetődő egész éjjel járatni a klímát. Egy dolog a magas villanyszámla, de komoly egészségügyi panaszokat is okozhat, ha valaki így akar nyugovóra térni.

Ezzel számolj

A leggyakoribb következménye a hideg levegőnek a légutak megbetegedése. A szervezet alvó állapotban nem védekezik úgy a hideg ellen – értsd, nem biztos, hogy felébredsz rá, hogy fázol – így könnyen megfázás lehet a vége, orrfolyással, torokfájással, köhögéssel, tüsszögéssel, sőt, akár légzési nehézséggel is. Sőt, ha a légkondi nincs tisztítva, akkor allergéneket, vírusokat is a levegőbe juttathat, ami szintén nem annyira pozitív végkicsengésű sztori.

A hideg amúgy is gyengíti az immunrendszert, ugyanis az orrban lévő erek összezsugorodnak ennek hatására, ami csökkenti a szervezet baktériumok és vírusok elleni harci képességét.

A légkondicionált szobákban történő alvás izomfájdalmat és -merevséget is okozhat. A hideg miatt az izmok összezsugorodnak és megmerevednek, kellemetlen érzést és fájdalmat okozva. Sőt, súlyosbítja az izomfájdalmat azoknál, akik izom- vagy ízületi problémákkal küzdenek – úgyhogy nem érdemes kockáztatni.

Ha utaztál már valaha repülőn, akkor tudod, hogy mennyire ki tud száradni az ember bőre, szeme. Nos, ez a hosszas légkondihasználat miatt van, így ahogyan a felhők felett, úgy otthon is okozhat gondot, ha ész nélkül, órákon keresztül megy a hűtés. A száraz, viszkető bőr mellett a szemszárazság is kellemetlenné válhat, könnyezés, homályos látás is lehet a dolog vége. Persze egy jó műkönny mindig segíthet, ebben az időszakban különösen érdemes használni.

Nem utolsó sorban az allergiára sincs kifejezetten jó hatással. Porszemcsék, pollenek, gombák, állatszőr: az alacsony páratartalom miatt ezek még inkább megtelepedhetnek a levegőben, tüsszögést, orrfolyást, szemviszketést okozva.

Ha mégis bekapcsolnád

Nyilván azt senki nem tilthatja meg, hogy éjszakára is bekapcsolva hagyd a hűtést, de mint mindent, érdemes ezt is átgondolni.

Forrás: 1, 2, 3

Exit mobile version