nlc.hu
Életmód

Nem lesz klíma a 3-as metrón

Idén nyáron is izzadni fogunk a 3-as metrón

Már a tervekben sem szerepel, hogy klimatizálják a 3-as metró szerelvényeit.
Az M3-as vonalon közlekedő első felújított metrószerelvény Budapesten 2017. március 20-án

Bár korábban voltak arra vonatkozó ígéretek, hogy utólag légkondicionálót szerelnek a 3-as metró felújított kocsijaiba, idén nyáron biztosan marad az izzadás, mert már a tervekben sem szerepel a klimatizálás.

A Népszava azt írja, A BKV idei, 26 milliárdos veszteséget tartalmazó üzleti terve már nem is számol az M3-as metrók klimatizálásához kapcsolódó hitellehívással.

A metrókocsikat 2016-ban 69 milliárd forintért felújítás helyett gyakorlatilag újragyártotta az orosz Metrovagonmas. Az akkor még Tarlós István vezette fővárosi önkormányzat azonban takarékossági okokból nem kért bele klímát. Karácsony Gergely mostani főpolgármester még jelöltként tett ígéretet a kocsik utólagos klimatizálására.

A helyzetet bonyolítja, hogy a háború miatt a garanciális munkákat is felfüggesztette az orosz cég, és aligha folytatják a teljesítést, ha a BKV lehívja az összes bankgaranciát. Ennek megkezdték a lehívását, március végéig 1,698 millió euró értékben.

Felmerült, hogy az orosz gyártó ellen indított perben követelt kötbér összegéből fedezik az utólagos klimatizálás költségét. Az eddig összegyűlt több mint 12 milliárdos követelés elég is lenne az előzetesen 6-10 milliárdosra becsült klimatizálásra. Ám a per elakadt, mert az oroszok még át sem vették a periratokat.

(Kiemelt kép: MTI/Balogh Zoltán)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top