nlc.hu
Utazás

Az orosz-ukrán háború hatása a 3-as metróra

A háború miatt nem érkezik alkatrész a 3-as metró orosz szerelvényeihez

Bizonytalan, mikor érkezhetnek újabb alkatrészek a 3-as metró orosz szerelvényeihez, ha elhúzódik a háború, járatkimaradások is lehetnek.

Az elmúlt 30 napban nem érkezett alkatrész a budapesti 3-as metró orosz szerelvényeihez, és a gyártó Metrowagonmash (MWM) szakemberei sem jöttek Oroszországból – ismerte el a BKV a Népszavának.

A vállalat szerint az ukrajnai orosz invázió egyelőre nem befolyásolja a szerelvények karbantartását, ám a jelenlegi készlet legfeljebb néhány hónapra elegendő attól függően, hogy milyen ütemben kell cserélni az alkatrészeket a nagy karbantartás igénnyel rendelkező felújított orosz járműveken.

Utasok az M3-as vonalon közlekedõ elsõ felújított metrószerelvényen Budapesten 2017. március 20-án

Utasok az M3-as vonalon közlekedő első felújított metrószerelvényen Budapesten 2017. március 20-án (Fotó: MTI Fotó: Balogh Zoltán)

Az oroszországi gyárban háborús felszereléseket is előállítanak, így kérdéses, hogy egyáltalán készítenek-e jelenleg a metróhoz szükséges alkatrészeket. A helyzetet nehezíti, hogy az orosz gyártó gyakorlatilag monopolhelyzetben van, rengeteg alkatrész orosz szabvány szerint készült, máshonnan nehéz beszerezni.

A háború egyik másik következménye a BKV-re nézve, hogy szinte behajthatatlanná vált a metrókocsikat gyártó orosz céggel szembeni 12,5 milliárd forintos kötbérkövetelés.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top