Két csecsemő is meghalt szamárköhögés miatt Magyarországon

F.C. | 2024. Július 24.
Életet menthet az idehaza kötelező védőoltás.

Idén már két csecsemő is belehalt a szamárköhögés okozta szövődményekbe Magyarországon – számolt be a Tények. A két kisgyerek alig néhány hetes volt, nem kapták meg az oltást. 

A szakemberek szerint ilyen esetben csak az oltott szülőktől kaphatnak védettséget. Ezért az orvosok azt tanácsolják, hogy a várandósok is vegyék fel az ismétlő vakcinát, az újszülötteket pedig kéthónapos koruktól mindenképp oltassák be és kerüljék az újszülöttel legalább 6-8 hétig a zsúfolt helyeket és vendégségeket.

“A betegség 6-10 napos lappangással kezdődik, felső légúti huruttal. A felső légúti hurut fokozata egészen a garat, gége, illetve a légcsőnyálkahártya érintettsége miatt egyre súlyosabb lesz” – figyelmeztet Juhász Zsuzsanna, gyermekorvos. Az oltatlan kisgyerekeknél akár fulladásos halált is okozhat a cseppfertőzéssel terjedő betegség. “Nincs az újszülötteknek segítség, csak akkor, ha az édesanya a 27. és a 36. hét között oltatta magát” – tette hozzá a szakember.

A két haláleset az ország két különböző pontján történt. A Nemzeti Népegészségügyi Központ szerint nincs járvány, ugyanakkor a szokásos évi egy-két megbetegedés helyett a baktérium okozta fertőzés idén már több mint 150 embernél okozott szamárköhögéses tüneteket. A Tényeknek nyilatkozó járványügyi szakember szerint a betegség elkerülése érdekében a felnőtteknek is ajánlják az ismétlő oltást 10 évente. Számukra az oltóanyag elérhető a patikákban, az ára 17-20 ezer forint között van.

A szamárköhögés erősen fertőző betegség, ráadásul sokáig – akár 8-10 napig – lappang, és eleinte megkülönböztethetetlen egy átlagos, köhögéssel együtt járó megfázástól. A köhögés azonban idővel durvulni kezd, ráadásul nem akar abbamaradni: a beteg akár 2-3 hónapon át is szenvedhet tőle. A legjellemzőbb tünete (az egyre erősödő, nem múló köhögés) mellett hőemelkedés, orrfolyás és torokfájás is jelentkezhet. Minél hamarabb születik diagnózis, annál előbb lehet megkezdeni a beteg antibiotikumos kezelését. A köhögések sorozata egyébként megnehezíti a légzést, különösen rossz esetekben akár hányingert, hányást is okozhat, és a légszomj miatt ájulással is együtt járhat. A különösen súlyos esetekben a szamárköhögés akár halált is okozhat.

Kiemelt fotó: illusztráció, iStock

Exit mobile version