nlc.hu
Család

Oltásellenesség miatt van szamárköhögés járvány a Balkánon

Négy kisbaba meghalt, ötvenen kórházban vannak az oltásellenes szüleik miatt

A fertőző szamárköhögésbe eddig négy kisgyermek halt bele, egy pedig életveszélyes állapotban, lélegeztetőgépen van, Szerbiában.

A belgrádi Anya és Gyermekvédelmi Intézet igazgatóhelyettese, Vladislav Vukomanovic szerint a legnagyobb veszély a néhány hónapos babára leselkedik. Eddig hetven kisgyereknél azonosították a szamárköhögés betegséget, közülük több mint ötvenen kórházban vannak – írja a hvg.

Négy kisbaba meghalt, ötvenen kórházban vannak az oltásellenes szüleik miatt

A legborzasztóbb az egészben,

hogy a szamárköhögés egyszerű védőoltással megelőzhető, a sok megbetegedés viszont azt mutatja, hogy sokan nem oltatják be a gyermekeiket. Szerbiában tavaly 909 szamárköhögéses esetet találtak, míg 2022-ben egyetlen egyet sem. Az eddigi legmagasabb esetszám 29 volt, 2018-ban. A betegség leginkább az újszülöttekre veszélyes. Minél idősebb ugyanis egy gyerek, annál gyengébbek a szamárköhögés tünetei.

Hőemelkedés, orrfolyás és torokfájás

is jelentkezhet a betegség során, a legjellemzőbb tünet pedig az egyre erősödő, folyamatos köhögés, ami időben megkezdett antibiotikumos kezeléssel elmulasztható. Szerbia mellett Horvátországban és Montenegróban is egyre több a szamárköhögés-eset.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top