nlc.hu
Aktuális

Visszatérhet a szamárköhögés

Újra megjelenhet Magyarországon a szamárköhögés

Hiába a hazai nyájimmunitás, könnyen behurcolhatják hozzánk a fertőzést a környező országokból.
köhög,

Szamárköhögés-járvány terjed Szerbiában, de Horvátországban és Montenegróban is folyamatosan nő a betegek száma. A helyzet aggodalomra ad okot, a betegség ugyanis szinte már eltűnt, létezik ellene védőoltás is, ám a szülők egyre gyakrabban utasítják el, hogy gyermekük védőoltást kapjon.

Havasi Katalin, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke szerint a fertőzés Magyarországon is újra megjelenhet, elsősorban a legyengült immunrendszerű gyerekek lehetnek veszélyben, illetve az olyan felnőttek, akiknek a védettsége már csökkent. Az Inforádiónak nyilatkozó szakember szerint ugyanis előfordulhat, hogy valaki behurcolja a fertőzést az országba, és akkor ha a környezetében nem oltott, gyenge immunrendszerű, vagy lecsökkent védettségű személlyel találkozik, akkor az a fertőzést elkaphatja, és ezért szórványos esetek vagy akár több fertőzés is előfordulhat hazánkban is.

Amúgy Nagy-Britanniában is terjed a fertőzés: 2022-höz képest tavaly megháromszorozódott a jelentett szamárköhögéses esetek száma. A bakteriális fertőzés gyors terjedésére hívják fel a figyelmet az ottani egészségügyi szakemberek is. 

A szamárköhögés erősen fertőző betegség, ráadásul sokáig – akár 8-10 napig – lappang, és eleinte megkülönböztethetetlen egy átlagos, köhögéssel együtt járó megfázástól. A köhögés azonban idővel durvulni kezd, ráadásul nem akar abbamaradni: a beteg akár két-három hónapon át is szenvedhet tőle.

A legjellemzőbb tünete (az egyre erősödő, nem múló köhögés) mellett hőemelkedés, orrfolyás és torokfájás is jelentkezhet. Minél hamarabb születik diagnózis, annál előbb lehet megkezdeni a beteg antibiotikumos kezelését. A köhögések sorozata egyébként megnehezíti a légzést, különösen rossz esetekben akár hányingert, hányást is okozhat, és a légszomj miatt ájulással is együtt járhat. A különösen súlyos esetekben a szamárköhögés akár halált is okozhat, 2015-ben például közel 60 ezer halálesetért volt a felelős a világon.

Kiemelt fotó: illusztráció, iStock

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top