nlc.hu
Aktuális

Terjed a briteknél a szamárköhögés

Erősen terjed a briteknél a szamárköhögés, a babákra különösen veszélyes

100 napos köhögésként is szokás emlegetni a szamárköhögés, ugyanis a tünetei olyan lassan múlnak el. Akár halálos kimenetelű is lehet.

Tavalyhoz képest megháromszorozódott Nagy-Britanniában a jelentett szamárköhögéses esetek száma. A bakteriális fertőzés gyors terjedésére hívják fel a figyelmet az egészségügyi szakemberek. A szamárköhögés erősen fertőző betegség, ráadásul sokáig – akár 8-10 napig – lappang, és eleinte megkülönböztethetetlen egy átlagos, köhögéssel együtt járó megfázástól. A köhögés azonban idővel durvulni kezd, ráadásul nem akar abbamaradni: a beteg akár két-három hónapon át is szenvedhet tőle – írja a Daily Star.

Az elmúlt öt hónapban 716 új szamárköhögéses megbetegedést regisztráltak a brit hatóságok, ami nem tűnik magas számnak, mégis közel háromszor annyi, mint a tavalyi adat. Helen Bedford professzor, a gyermek közegészség szakértője a londoni University College Londonnál azt mondta:

Ahogyan vártuk, újra növekednek a szamárköhögés esetei. Létfontosságú, hogy a várandós nők beoltassák magukat annak érdekében, hogy megvédjék a babájukat. A szamárköhögés a csecsemőknél nagyon súlyos lehet, és az anyák terhesség alatt történő oltása az egyetlen módja annak, hogy biztosítsuk: az újszülöttek az első hónapokban védettek legyenek.

A szamárköhögés a torkot és a tüdőt támadja, és időnként komoly egészségügyi problémákkal járhat, ezért lehet fontos a csecsemők és a kisgyermekek oltása.

Köhögés

Az első szakaszban a betegség nem igazán különbözik egy közönséges megfázástól (Fotó: Getty Images)

A már Horvátországban is terjedő betegség idővel akár néhány percen át tartó köhögésrohamokkal járhat együtt, a betegek köhögése éjszakánként különösen rosszra fordul. Az ilyen köhögésnek elég jellegzetes, gyorsan felismerhető hangja van, ugyanakkor ez a hang nem minden betegnél – főképp a legkisebbeknél nem – jelentkezik.

A szamárköhögés elleni védőoltás nálunk kötelező

A pertusszisz elleni védőoltás beadása hazánkban a gyermekek számára kötelező. Az első adag oltást 2 és 4 hónapos koruk között kapják meg, amit 18 hónapos koruk körül egy emlékeztető oltás követ, majd 6 éves koruk körül egy újabb emlékeztető oltás következik.

A köhögések sorozata megnehezíti a légzést, különösen rossz esetekben akár hányingert, hányást is okozhat, és a légszomj miatt ájulással is együtt járhat. A különösen súlyos esetekben a szamárköhögés akár halált is okozhat, 2015-ben például közel 60 ezer halálesetért volt a felelős a világon.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top