nlc.hu
Aktuális

Szamárköhögés Ausztriában

Egyhónapos kisbaba halt meg szamárköhögésben Ausztriában, már ott is rohamosan terjed

Az osztrák helyzet is aggodalomra ad okot.
kisbaba

Rohamtempóban terjed a szamárköhögés Ausztriában. Az elmúlt héten Grazban naponta átlagosan 20 beteget azonosítottak, egy egyhónapos kisbaba pedig meghalt – számolt be az ujszo.com. Az orvosok szerint a helyzet a koronavírus-járvány idején elmulasztott vakcináció miatt romlott.

Mint a portál írja, Szlovákiában sem zárható ki annak a lehetősége, hogy ott is kialakul egy járvány, ugyanis az elmúlt hetekben ott is fellángolt a betegség, mivel 95 százalékra esett vissza az oltási arány.

A szamárköhögés erősen fertőző betegség, ráadásul sokáig – akár 8-10 napig – lappang, és eleinte megkülönböztethetetlen egy átlagos, köhögéssel együtt járó megfázástól. A köhögés azonban idővel durvulni kezd, ráadásul nem akar abbamaradni: a beteg akár 2-3 hónapon át is szenvedhet tőle. A legjellemzőbb tünete (az egyre erősödő, nem múló köhögés) mellett hőemelkedés, orrfolyás és torokfájás is jelentkezhet. Minél hamarabb születik diagnózis, annál előbb lehet megkezdeni a beteg antibiotikumos kezelését. A köhögések sorozata egyébként megnehezíti a légzést, különösen rossz esetekben akár hányingert, hányást is okozhat, és a légszomj miatt ájulással is együtt járhat. A különösen súlyos esetekben a szamárköhögés akár halált is okozhat.

Arról már korábban beszámoltunk, hogy a briteknél is erősen terjed a szamárköhögés. Tavalyhoz képest megháromszorozódott Nagy-Britanniában a jelentett szamárköhögéses esetek száma. A bakteriális fertőzés gyors terjedésére hívták fel a figyelmet már tavaly decemberben az ottani egészségügyi szakemberek. A járvány Horvátországban is felütötte a fejét, 10 és 14 év közötti a betegek többsége. Ott is az alacsony átoltottság miatt kezdett nőni a fertőzöttek aránya: több mint 40 éve, 1980 óta nem volt ennyi beteg az országban. A horvát szakemberek szerint várható volt a szamárköhögés terjedése, mert az átoltottság 85 százalékra esett az országban, és legalább 96 százalékos átoltottsággal lehet megakadályozni egy tömeges fertőzési hullámot. 

Akár újra megjelenhet Magyarországon is, mert hiába a hazai nyájimmunitás, könnyen behurcolhatják hozzánk a fertőzést a környező országokból.

Kiemelt fotó: illusztráció, iStock

Ez is érdekelhet Megnézem

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top