Kettészakad az ország vasárnap, kilenc vármegyére adták ki a veszélyjelzést

S. Z. | 2024. Augusztus 04.
Zivatarokra kell készülni az ország nyugati felében, ezért figyelmeztetést adott ki a meteorológia.

Vasárnap a déli óráktól egészen estig, kisebb területen esetleg késő estig elszórtan várhatók zivatarok északnyugat felől döntően a Dunántúlon – figyelmeztet a Hungaromet.

Zivatarokra nagyobb számban az Észak-Dunántúlon, nyugaton számíthatunk, kilenc megyére kiadták az elsőfokú figyelmeztetést zivatar veszélye miatt.

A zivatarok környezetében elsősorban az Észak-Dunántúlon viharos széllökés (60-80 kilométer/óra), illetve kis méretű jég (1 centiméter körüli vagy alatti) előfordulhat, emellett a Dunántúlon lokálisan intenzív csapadék (10-25 milliméter) is kialakulhat.

Ami részletesebben a vasárnapi időjárást illeti: egy vékonyodóban, szakadozóban lévő frontális felhőzet vonul kelet felé, emellett erőteljes gomolyfelhő-képződés zavarja majd a napsütést. Az ország nyugati felén kell elszórtan záporra, zivatarra számítani. Az északi, északnyugati szél helyenként megélénkül, a zivatarokat erős, esetleg viharos széllökés is kísérheti.

A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 26 és 31 fok között alakul, a tartósabban felhős, csapadékos tájakon ennél hűvösebb is lehet. Késő estére 17 és 23 fok közé hűl le a levegő.

(Kiemelt kép: illusztráció, fotó: MTI/Varga György)

Exit mobile version