Nem vették komolyan a tüneteit, 200 éve „nem létező” betegséggel diagnosztizálta magát a fiatal nő

Esvé | 2024. Augusztus 09.
A 1800-as évek óta gyakorlatilag senkinél nem mutattak ki ilyen típusú hiánybetegséget.

A pennsylvaniai származású Kristin Dainis először 15 éve figyelt fel rá, hogy az energiaszintje bizonyos időszakokban egyik pillanatról a másikra drasztikusan lecsökken. „Egyik napról a másikra annyira kimerültté váltam, hogy még az egyszerű lélegzetvétel is nehezemre esett”idézi a Ladbible az immár 39 éves nőt, aki azután döntött úgy, hogy felkeresi háziorvosát, hogy a tünetek kezdték akadályozni a mindennapi tevékenységeiben is.

Mondanom se kell, az orvosok nem igazán vették komolyan a panaszaimat. Azt mondták a hirtelen rám törő kimerültség és a gondolkodási nehézség annak a következménye, hogy túl sokat dolgozom.

Kristin, aki ma már másoknak segít abban, hogy azonosíthassák ritka és titokzatos panaszaikat – amikre az orvosaik valamilyen okból csak legyintenek – azt mondja, a betegségének legkellemetlenebb része az volt, hogy az energia szinte egy csapásra, véletlenszerűen tűnt el a testéből. 

Én meg ott maradtam levegőért kapkodva; nem tudtam ülni, nem tudtam kikelni az ágyból.

„Miután több orvost is felkerestem, de egyik sem volt hajlandó segíteni, úgy döntöttem, hogy a saját kezembe veszem a sorsomat.” Kristin eldöntötte, hogy a rendelkezésére álló források és az internet – egész pontosan dr. Google – segítségével fogja diagnosztizálni titokzatos betegségét. „Néhány hónapos kutatómunka és egy magán úton elvégzett teszt segítségével kiderült, hogy egy meglehetősen ritka hiánybetegség okozza a panaszaimat” – magyarázza az amerikai nő.

Mint kiderült, Kristin tüneteit az úgynevezett jódhiány okozta – egy olyan hiánybetegség, amivel az elmúlt több mint 200 évben szinte alig-alig diagnosztizálnak pácienseket. 

A jód hiánya komoly fáradtságot, izomgyengeséget és koncentrációs zavarokat, valamint súlyos depressziót okoz. Nem mellesleg a pajzsmirigy működésére is hatással van

– mondja Kristin, akinek komoly erőfeszítéseibe került, míg meggyőzte kezelőorvosát, hogy ő is végeztesse el a vonatkozó teszteket jódhiányra.

„Ebben az időszakban nagyon-nagyon magányos voltam” – emlékezett vissza, majd hozzátette – bár 2015-ben sokat romlott az állapota és visszaesett –, azóta talált magának egy specialistát, aki intenzív teszteléssel segített neki kideríteni, a jód mellett még milyen ásványi anyagok hiányozhatnak a szervezetéből, valamint összeállított egy olyan kezelési tervet is, amivel Kristin teljes életet élhet.

Hála a kezelésnek az elmúlt öt évem már panaszmentesen telt. Úgy érzem, a kezelőorvosommal végre sikerült megtalálnunk a panaszaim mélyen gyökerező okait és ezeket mind kezeltük is.

Exit mobile version