nlc.hu
Életmód
Alzheimer-kór: új módszer a korai diagnózisra

Egy új módszerrel már a tünetek előtt 15 évvel kimutatható az Alzheimer-kór

A módszer klinikai használata már az idén széles körben elérhetővé válhat.

Több százmillió forintos magyar fejlesztés is része annak a kombinált vizsgálatnak, amellyel a klinikai tünetek megjelenése előtt már 10-15 évvel kimutatható az Alzheimer-kór – írja az MTI-vel. Sátori Mária, a Pozitron Medical Diagnosztika Központ neurológus főorvosa elmondta, hogy a vizsgálatban a plakkokat okozó, kóros fehérjéket egy egyszerű vérvétellel mutatják ki, míg eddig erre eddig csak költséges vagy fájdalmas vizsgálatok (CT, MR, agyvízvizsgálat) voltak.

A kombinált vizsgálat másik elemét, a kognitív teszteket a neurológus szakértői vezetésével tavaly év végén zárult “PreDEM (Prevention Dementia Measuring System) – Prevenciós szűrő vizsgálati rendszer kifejlesztése a demencia korai fázisú vizsgálatához” tárgyú projektben dolgozták ki. A PreDEM-tesztek ingyenesen elérhetők bárki számára a kognitivtesztek.hu oldalon.

A szűrővizsgálat részét jelentő 1 éves kognitív tesztek és a speciális labortechnológiai eljárás együttes alkalmazásával megállapítható, hogy milyen tendencia látható a betegség lefolyásában, milyen kezelés, feladatgyakorlás szükséges annak lassításához – ismertette a neurológus. A betegség korai felismerése növeli a kezelések hatékonyságát és javítja az életminőséget. A jelenleg elérhető vér- és genetikai vizsgálatok csak a hajlamot mutatják ki, míg a Pozitron új vizsgálatával az Alzheimer-kór jelenléte állapítható meg 10-15 évvel a klinikai tünetek megjelenése előtt – mutatott rá Sátori Mária.

Alzheimer-kór

Magyarországon, a nemzetközi adatokhoz hasonlóan a 60 év felettiek mintegy 20 százaléka, a 70 év felettiek 30 százaléka, a 80 évnél idősebbeknek pedig csaknem 50 százaléka érintett valamilyen demenciában, a demensek 60 százaléka alzheimeres.

Kiemelt fotó: illusztráció, iStock

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top