nlc.hu
Család

Egyedül küzdenek az Alzheimeres betegek családtagjai

„Erre a betegségre nem lehet felkészülni” – Egyedül küzdenek az alzheimeres betegek családtagjai

Az Alzheimer-kór nem kizárólag a beteget, hanem az egész családját kiszakítja a megszokott életéből, a terhek pedig idővel - és a betegség előrehaladtával – egyre elviselhetetlenebbé válnak.
Alzheimer

Kollár István győri újságíró, dokumentumfilmes az önfeláldozásról szeretett volna filmet készíteni, de végül az Alzheimerben szenvedők gondozóiról és magáról a betegségről forgatott.

Saját tapasztalata is módosította tervét, ugyanis az édesanyját is megtámadta a kór, 2,5 évig küzdöttek a betegséggel. Ez idő alatt a István megtapasztalta, milyen az Alzheimer igazi arca, milyen egy olyan beteget ápolni, aki szép lassan elveszíti a kontrollt a teste és az elméje felett. István azt mondja a DW magyar videójában, ami az Alzheimer-kór világnapjára készült, hogy nem lehet felkészülni arra, amivel járhat a rettegett kór, ami azon ritka betegségek egyike, amelyek jobban érintik a hozzátartozót, mint magát a beteget.

Az Alzheimer-kóros páciensek egy idő után teljes ellátást igényelnek, sokuk elfelejti, hogyan kell enni, öltözni, sétálni, a betegség végső stádiumában magatehetetlenné válnak.

István szerint a családok semmilyen támogatásra nem számíthatnak az államtól: jóformán nincs szociális háló, ami anyagilag és mentálisan megtartja a betegség áldozatait, és az őket ápoló hozzátartozókat.

A családtagoknak ráadásul nemcsak a fizikai leépüléssel kell megbirkózniuk napi szinten, hanem azzal is, hogy a szeretteik gyakran agresszívvá válnak, és a saját hozzátartozóik ellen fordulnak. Írtunk korábban egy tragikus esetről, amikor a nyugat-japán bíróságon a 88 éves Susumu Tomizawa beismerte, hogy csaknem két éve megölte unokáját, a 16 éves Tomomit – de nem emlékszik rá, hogy ezt tette volna. Az agg gyilkos ügyvédei azzal érveltek, hogy nem lehet büntetőjogi felelősségre vonni védencüket, mert betegsége demenciát okoz, amely állapotot többféle kognitív hiányosság, például memóriavesztés jellemez.

A Telex és a Deutsche Welle közös videójának másik szereplője, Bocskai Krisztián is ebben a betegségben veszítette el az édesanyját: mint a férfi elmesélte, az idős asszony állapota olyan súlyossá vált, hogy egy ponton megvádolta azzal, hogy ellopta a nyugdíját, még az is előfordult, hogy emiatt rendőrt hívott rá.

A férfi feladott mindent, hogy az édesanyját ápolhassa: a munkáját, a párkapcsolatát, lényegében az egész életét. De így is kénytelen volt a leépülés végén bentlakásos intézményt keresni beteg édesanyjának, ahol azonban borzalmas hiányosságokat, hanyagságot tapasztalt: az otthonban az idős nő életében először rühes lett, majd megjelentek az ágyi poloskák is, ami ellen nem sokat tett az intézmény. Végül egy állami intézménybe került, az asszony itt halt meg a koronavírus idején, még elbúcsúzni sem tudtak egymástól.

Krisztián szerint, ha nem lett volna mellette egy pszichológus, aki segít neki feldolgozni a betegséggel járó traumákat, még ma is vádolná magát, amiért gondozásba adta az édesanyját. A dokumentumfilmet készítő Kollár István úgy gondolja, a mai szülőknek érdemes a gyermekeikkel már idejekorán arról beszélni, hogy mit szeretnének egy ilyen betegség esetén, hiszen a statisztikák azt mutatják, hogy egyre több az Alzheimer-kórban szenvedő beteg.

Az Alzheimer-kórt Magyarországon körülbelül negyedmillió embernél diagnosztizálták, de a hozzátartozókkal együtt több mint egymillió lehet az érintettek száma.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top