nlc.hu
Aktuális

Alzheimeres gyilkos Japánban

Halálra késelte unokáját, majd az Alzheimer miatt elfelejtette

Egész Japánt sokkolta, hogy egy Alzheimer-kórban szenvedő nagypapa megölte az unokáját, de nem emlékszik rá.

A múlt hónapban egy nyugat-japán bíróságon a 88 éves Susumu Tomizawa beismerte, hogy csaknem két éve megölte unokáját, a 16 éves Tomomit – de nem emlékszik rá, hogy ezt tette volna. Az agg gyilkos ügyvédei azzal érveltek, hogy nem lehet büntetőjogi felelősségre vonni védencüket, mert betegsége demenciát okoz, amely állapotot többféle kognitív hiányosság, például memóriavesztés jellemez.

Az eset sokkolta a japánokat (Illusztráció: Pexels.com)

Az eset sokkolta a japánokat (Illusztráció: Pexels.com)

Fukui város bírósága azonban nem értett egyet. Május 31-én Tomizawát négy és fél év börtönbüntetésre ítélték gyilkosságért. Az igazságügyi orvosszakértők szerint a nagypapa cselekedetei céltudatosak voltak, és összhangban voltak gyilkossági szándékával.

Az ügyészek is úgy vélték, hogy az idős férfi képes volt kontrollálni tetteit, és “megvan a képessége, hogy megítélje a jót és a rosszat”, betegsége ellenére.

Ítéletében a bíróság elismerte Tomizawa Alzheimer-kórját, de kiemelték, hogy a 88 éves férfi tisztában volt tettei súlyával „Gondos vizsgálat és a vádlottal folytatott konzultáció után körültekintő ítéletet hoztunk” – mondta Yoshinobu Kawamura bíró.

A vádlott a bűncselekmény elkövetésekor kimerült volt lelkileg, és nagy nehézségeket jelentett számára a jó vagy rossz megítélése, illetve, hogy lebeszélje magát a bűncselekmény elkövetéséről – de nem volt olyan állapotban, hogy ezt ne tudta volna megtenni.

Az eset sokakat sokkolt Japánban – egy idősödő országban, ahol növekszik az idős, demens betegek száma – írja a CNN.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top