nlc.hu
Aktuális

Előrelépés a demencia kezelésében

Tapasz segít a demencia kezelésében

És hamarosan világszerte kapható lesz. Egy dél-koreai cég kísérletei sikeresek voltak.

A világ első donepezil tapasza jóváhagyást kapott inkrementálisan (fokozatosan) módosított gyógyszer adagolása céljára. Az MTI közleménye szerint a 2022-ben piacra kerülő termék később világszerte elérhető lesz.

A biológiai gyógyszereket gyártó koreai vállalat, az Icure Pharmaceutical Inc. november 16-án bejelentette, hogy az Alzheimer típusú demencia kezelésére szolgáló donepezil tapasza megkapta a koreai Élelmiszer- és Gyógyszerbiztonsági Minisztérium gyógyszertermék-jóváhagyását, ami hét hónapot vett igénybe. A jóváhagyás birtokában az Icure a világon elsőként hozhatja kereskedelmi forgalomba a donepezil tapaszt.A donepezil az Alzheimer-kór kezelésére az FDA által jóváhagyott terápiás készítmények közé tartozó tipikus szer, amelyet már hosszú ideje széles körben alkalmaznak az enyhe-középsúlyos, illetve súlyos Alzheimer-kórban szenvedő betegek esetében. A szer gyógyszerformáinak fejlesztése terén fennálló nehézségek miatt azonban a donepezil ez idáig kizárólag szájon át szedhető gyógyszer formájában volt piaci forgalomban.A III. fázisú klinikai vizsgálat sikeres befejezését követően az Icure által kifejlesztett, tapasz formájában a világon most először forgalomba kerülő donepezil a várakozások szerint jelentősen javítja az Alzheimer típusú demenciában szenvedő betegek és gondozóik életminőségét annak köszönhetően, hogy a donezepil napi egyszeri orális bejuttatása helyett elegendő hetente kétszer a beteg bőrére ragasztani a tapaszt.

Képünk illusztráció / Fotó: Unsplash

Képünk illusztráció / Fotó: Unsplash

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top