nlc.hu
Életmód

Betegpanaszok előadása az orvosnak

Neked is elmúlik minden bajod, amint a rendelőbe érsz? Ez okozza!

Gyakori helyzet, hogy otthon még rosszul érezzük magunkat, de az orvosi rendelőbe érve, varázsütésre eltűnnek panaszok. De miéééért?

Matt Glowiak klinikai oktató és mentálhigiénés tanácsadó szerint sok beteg beszél úgy a tüneteiről, mintha súlyosabbak lennének, csak azért, hogy orvosaik komolyabban vegyék őket. A jelenséget gyakran az az aggály is kiválthatja, hogy helytelen diagnózis születik a betegségről, vagy úgy küldik el a pácienst, hogy az orvosok nem találják meg a panaszok kiváltó okát – írja a Huffpost.

Persze megeshet az is,

hogy az addiginál jobban érezzük magunkat az orvosi rendelőben, hiszen normális, hogy néha fájdalmasabbak a tüneteink, máskor pedig kevésbé érezzük őket, vagy egy időre el is múlnak. Sőt, akár amiatt is szűnhetnek panaszaink az orvossal való találkozás során, ha azzal nyugtatjuk magunkat, hogy

fánk és vércukorszintmérő

 (Fotó: Pexels.com)

másoknak sokkal súlyosabb bajuk van.

Mindenesetre nem várható el, hogy tüneteink parancsszóra működjenek, csak, mert éppen az orvosi rendelőben vagyunk. dr. Katie Deming onkológust egyáltalán nem lepi meg, ha a páciens éppen nem érzi a panaszait a rendelőben. Az ő feladata az, hogy felvegye a teljes anamnézist, megértse a problémát és megoldást találjon rá.

Előfordul, hogy egy testi tünetért a stressz felelős. Ám attól még ezek létező panaszok, komolyan kell venni őket, hiszen a mentális problémák rombolják az egészségünket, éppen úgy, ahogyan a pozitív gondolkodás is gyógyít.

Glowiak azt javallja, vezessünk tünet-naplót.

Jegyezzük fel a panaszainkat, erősségüket, rendszerességüket, összefüggéseiket más tevékenységekkel. Figyeljük a stressz-tényezőket, amik felerősítik a tüneteket. Minél tisztábban látjuk a panaszokat, annál pontosabban tudjuk leírni a bajunkat. Hasznos lehet, ha elkísér bennünket hozzátartozónk is, hogy segítsen felidézni a tüneteinket, ha kell.

Miután elmondtuk bajunkat az orvosnak, hagyjuk, hogy ő is kérdezzen. Bár néha úgy tűnhet, mintha nem kapcsolódna szorosan a kérdés az adott problémához, azonban sokszor

éppen ezek által lehet közelebb jutni a megoldáshoz. 

A gyógyítás persze sokkal több, mint a pontos diagnózis felállítása. Egy jó orvos kezében fontosnak és megbecsültnek érezzük magunkat. Az orvosi gondoskodás érzése lerövidíti a kórházi tartózkodás idejét, sőt a klinikai eredményeket is javítja.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top