nlc.hu
Aktuális

Száműznék a növényeket egy zuglói rendelőből

„A növényeimet csak akkor rakhatják ki, ha én is velük együtt megyek” – száműznék a növényeket egy zuglói rendelőből

Nem lehet fertőtleníteni a növényeket – ezzel érvelt a népegészségügyi osztály.

A zuglói kormányhivatal népegészségügyi osztálya nemrég kijelentette, cserepes növényeknek nincs helye egy belgyógyászati járóbeteg-szakrendelőben, ugyanis a »megkövetelt mikrobiológiai tisztaságot« csak a folyamatos, mindenre kiterjedő fertőtlenítéssel lehet elérni, a növények esetében pedig ez nem alkalmazható.

„Bár a növényeket sok betegem megdicséri, de még egyszer sem ment oda senki beletúrni a nem fertőtleníthető földjébe. A függönyt pedig rendszeresen én magam viszem haza kimosni” – jelentette ki Ádám Ágnes, a zuglói hipertóniacentrum vezetője. „A növényeimet csak akkor rakhatják ki, ha én is velük együtt megyek” – tette hozzá. 

Orvos az asztalánál szobanövénnyel

Képünk csak illusztráció. (Fotó: Getty Images)

Megjegyezte, azért is ragaszkodik hozzájuk, mert a magas vérnyomással küzdő betegeknél nem ritka az úgynevezett fehérköpeny-szindróma, a növények viszont remek stresszoldók.

És valóban, kutatások is bizonyítják, hogy a növényeknek pozitív hatása lehet a betegekre, egy korábbi tanulmány szerint például azoknak a pácienseknek, akik kaptak virágot és növényeket a kórtermükbe, alacsonyabb volt a vérnyomása, kevésbé voltak fájdalmaik, nem szorongtak annyira, és élénkebbnek érezték magukat, mint a növény nélküli szobákban fekvő betegek. Ráadásul sokkal kevesebb fájdalomcsillapítóra volt szükségük a növények mellett.

(via hvg.hu)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top