Ne aludj meztelenül, még akkor sem, ha meleg van!

nlc | 2024. Augusztus 15.
Kiderült, hogy meztelenül aludni kifejezetten kontraproduktív még a nagy melegben is. Sőt, leginkább akkor. Szóval vedd csak vissza azt a pizsamát!

Mind tudjuk, milyen fontos a jó alvás. Jobb kedvünk lesz tőle, szebb lesz a bőrünk és a memóriánkat is javítja – és ez csak néhány az alvás jótékony hatásai közül. Csakhogy sajnos elaludni már nem ennyire egyszerű, pláne, ha éppen nyár van és éjszakánként is képes felmelegedni a hálószoba.

Ilyenkor kézenfekvő megoldás lehet a légkondi – erről azonban tudjuk, hogy hosszú távon nincsen jó hatással az egészségünkre. Ekkor jöhet képbe, hogy akkor ledobjuk a pizsamánkat és ádámkosztümben alszunk. Azonban most kiderült, hogy ez sem a legjobb ötlet.

Fotó: FreshSplash/Getty Images

Hogy miért?

A meztelenül alvás valójában kontraproduktív, és a pizsama lesz az igazi segítségünk a meleg nyári éjszakákon. Miatta fogunk valójában tudni jól és sokáig aludni. Igen, tényleg.

Amikor a hőmérséklet megnő, az alvásmennyiségünk csökken. Ezért bevethetjük a szokásos praktikákat a magnéziumtól a „nincs kékfény alvás előtt”-szabályig, hiszen ezek hőmérséklettől függetlenül jól jöhetnek. De a pizsama lesz az a trükk, ami miatt tényleg jót fogsz aludni. 

„Azért nem visz előre minket, ha meztelenül alszunk, mert ha az izzadtság megül a testünkön, és nincsen egy nedvességelvezető felület, mint a ruházat, ami megfogná, akkor nem tölti be a funkcióját, és nem segít a lehűlésben” – magyarázta Dr. Sophie Bostock, alvásszakértő. 

És akkor ne csodálkozz, ha a következő kép az, hogy szörnyen meleged van és hajnal háromkor zaklatottan felébredsz. „A pamutpizsama – de igazából bármi, ami elvezeti az izzadtságot a testtől – többet tehet az alvásminőségért, mint az, ha ledobjuk a ruhánkat” – tette hozzá.

via

Exit mobile version