A hatodik legmelegebb év volt 2013

nlc | 2014. Február 05.
Az eddig mért hatodik legmelegebb évnek bizonyult a tavalyi a 2007-es évvel megosztva az éghajlati adatok 1850-ben megkezdődött hivatalos feljegyzése óta. A mutatók azt igazolják, hogy a bolygó klímája hosszú távú felmelegedésen megy keresztül.

Ez az oka, hogy ilyen meleg a telünk  

A 2013-as globális hőmérséklet összhangban van a hosszú távú felmelegedési folyamattal. A Meteorológiai Világszervezet tavalyi adatai megegyeznek a 2007-es mutatókkal: a globális szárazföldi és az óceánok felszíni hőmérséklete 0,5 Celsius-fokkal haladta meg az 1961 és 1990 közötti átlagot.

A hőmérséklet mindkét évben 0,03 Celsius-fokkal haladta meg a szélsőségesen meleg évtizednek számító 2001 és 2010 közötti átlagot. Utóbbi időintervallumban 2005 és 2010 voltak a legforróbb évek: a globális hőmérséklet ezekben az években nagyjából 0,55 Celsius-fokkal szárnyalta túl az akkor már hosszú ideje fennálló átlagot.

A szervezet szerint az eddig mért tizennégy legmelegebb év közül tizenhárom a 21. században volt. A melegedés mértéke nem egyforma az összes országban. Ausztráliában például a tavalyi volt az eddig mért legforróbb év, míg az Egyesült Államokban 2012-ben jegyeztek fel rekordhőségeket. A légkörben lévő üvegházhatású gázok rekordmennyisége miatt a globális hőmérséklet tovább fog emelkedni a következő nemzedékek életében is.

A Csendes-óceán trópusi felszíni vizeinek felmelegedését és lehűlését okozó El Niño, illetve La Niña légköri jelenségek az éghajlat természetes változékonyságának legfőbb irányítói közé tartoznak.

Exit mobile version