Aktuális

Ez az oka, hogy ilyen meleg a telünk

A múlt század óta tart az a tendencia, hogy egyre melegebbek a telek és egyre kevesebb a hó is.

A tél első felében mind a minimumok, mind a maximumok jóval a sokéves átlag felett alakultak, az országos középhőmérséklet csaknem 2,5 fokkal volt magasabb. Csapadék is jóval kevesebb hullott, néhol még egyáltalán nem esett hó ezen a télen.

Mint az Országos Meteorológiai Szolgálat éghajlati szakértője, Lakatos Mónika rámutatott, a szokatlanul enyhe időjárás több okra vezethető vissza. Az egyik, hogy telente Szibéria felett általában nagy mennyiségű hideg levegő halmozódik fel, ami esetenként a Kárpát-medence fölé húzódva tartósan hideg időjárást okoz. Most viszont a hideglevegő-felhalmozódás kisebb mértékű volt.

Egy másik meghatározó tényező, hogy az atlanti térségben a szokásosnál gyakoribb, esetenként erőteljes ciklonok előoldalán meleg, nedves levegő áramlik térségünkbe, továbbá ezek a ciklonok ez idáig megakadályozták a sarkvidéki, hideg levegő leáramlását.

Megnézem
Összes kép (1)

A mostani tél első felében (december 1. és január 15. között) a minimumok 2,1 fokkal a sokéves átlag felett alakultak, valamint a maximumok is jóval átlag felettiek voltak. Azaz a tél első felében a sokéves átlaghoz képest csaknem 3 fokkal magasabb volt az országos maximum-hőmérséklet. Többször megdőltek a napi melegrekordok is. Egyes helyeken még a leghidegebb órában is 10 fok felett alakult a hőmérséklet, olyan is előfordult, hogy napközben 16 foknál is melegebb volt. Sőt az eddigi téli csapadékmennyiség is jóval elmarad a sokéves átlagtól.

Enyhébb telek régebben is előfordultak, sőt tendenciájukat tekintve a múlt század elejétől a téli középhőmérsékletek országos átlagban 0,6 fokos melegedést mutatnak. A melegedéssel párhuzamosan pedig a hó aránya kisebb a téli csapadékban.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top