Egymilliárd Nő Ébredése: így zajlott a felszabadulás ünnepe 2015-ben

Antoni Rita | 2015. Február 19.
Február 14-15-én az idén harmadik alkalommal megrendezett Egymilliárd Nő Ébredése globális erőszakellenes kampány keretében 200 ország több ezer helyszínén csendült fel a Break the Chain, és mozdultak a lábak az egymilliárd nőt összekötő koreográfiára. Így zajlott a forradalom a világ különböző pontjain.
Egymilliárd Nő Ébredése: így zajlott a felszabadulás ünnepe 2015-ben
Forrás: Facebook

 

Budapesten is ugyanez volt a szervezők célkitűzése. A kerekesszékes táncosokból álló ParaDance Company produkciója után Juhász Borbála, a Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség elnöke beszédében felszólította a döntéshozókat, hogy tegyék meg a szükséges lépéseket. Az erőszakos kapcsolatból kilépő áldozatokat tárgyi adományokkal segítő Újrakezdés Facebook-csoport alapítója, Békés Dóra megdöbbentő példákat hozott arra, ahogyan a hatóságok, pl. a gyermekvédelem segítség helyett hibáztatja és gyermekeik elvételével fenyegeti az áldozatokat. Nótár Ilona író, mentor a roma nő perspektívájából szólalt fel a szexizmus és az erőszak ellen.

A Születésház Egyesület elnöke, Fazakas Pálma hat gyermeke közül hárommal lépett a színpadra, és a háborítatlan szülés fontosságáért, a szülészeti erőszak, a nők szülés közbeni megalázása ellen emelt szót. Felhívta a figyelmet arra, hogy “a felejtsd el a rossz kórházi élményeket és örülj a gyerekednek” álláspont elfogadhatatlan. Az eseményeket Demcsák Zsuzsa műsorvezető saját tapasztalatai vonatkozásában előadott beszéde, majd a tánc zárta, amelyhez a Rés Alapítvány hajléktalan aktivistái is csatlakoztak. Az országban táncoltak még, többek közt, Edelényben, Pécsett, Székesfehérváron és Makón.

Mindezek alapján látható, hogy az Egymilliárd Nő Ébredése mozgalom messze túlmutat a táncoláson, és, annak vitathatatlan örömén túlmenően, valódi változásokra törekszik.   

Exit mobile version