Párizsi terrortámadások: mi igaz és mi nem?

Andersen Dávid | 2015. November 17.
A párizsihoz hasonló eseményeket követően számtalan hír és híresztelés kel szárnyra, ha pedig óvatlanok vagyunk, könnyen megvezethetnek bennünket internetes tréfamesterek, rosszakarók vagy szándékosan dezinformációkat terjesztők. Lássuk, milyen – hamisnak bizonyult – pletykák keringenek a neten múlt péntek óta.

Egyre több részlet derül ki a párizsi terrortámadásokról, ennek ellenére a média hanyagsága, vagy bizonyos esetekben fordítási hibák miatt, máskor pedig merő rosszindulatból kerülnek ki olyan információk a netre, amelyek távolról sem helytállóak.

Nem játékkonzolon szervezték a párizsi terrort

Erről a híresztelésről, úgy tűnik, a Forbes magazin tehet, ahol a videojátékok világával foglalkozó Paul Tassi azt állította, hogy a belga hatóságok szerint az ISIS-hez köthető terroristák a Sony játékkonzoljának, a PlayStation 4-nek az üzenetküldő funkcióját felhasználva szervezkedtek, illetve, hogy efféle konzolokat találtak a hétvégi razziák során. Ezzel csak két probléma van: a belga hatóságok a merényletek előtt pár nappal mondták, hogy a terroristák használhatják a játékkonzolok üzenetküldő funkcióit, illetve a hatóságok nem hozták nyilvánosságra, hogy pontosan mit találtak a belga razzia folyamán. A Forbes elismerte a hibát, amelyet tudósítási hibának nevezett, azonban sajnos addigra már mindenhol elterjedt a hír. Tehát még egyszer: az biztos, hogy terroristák valaha már használták a PlayStationök üzenetküldőjét, de arra nincs jelenleg bizonyíték, hogy a mostani esetben is ez történt volna.

Az Eiffel-torony nem a támadások miatt sötétült el

Szívbemarkoló látványról számoltak be a terrortámadások napján Párizsban tartózkodók. Gyakori kép volt az elsötétített Eiffel-torony, amelyről azt írták, hogy a “támadások áldozatainak emlékére” sötétedett el. Nos a helyzet az, hogy aki járt már Párizsban, az tudhatja, hogy a legendás torony díszkivilágítását minden éjjel lekapcsolják. A “pletykát” terjesztők egyike, Rurik Bradbury a Washington Postnak nyilatkozva azt mondta, elképesztette, hogy milyen alacsony az ingerküszöbe a híresztelésekre fogékony online tömegnek.

Nem perzselték fel a calais-i menekülttábort

A támadások hírét rövidesen egy olyan információ követte, amely szerint lángok tombolnak a “Dzsungel” nevű hatalmas menekülttáborban, amely Calais mellett található. A twitterezők hamar összefüggést találtak, és péntek éjjel már röpködtek az olyan fotós üzenetek, amely szerint a tábort a franciák gyújtották fel, válaszul a párizsi terrortámadásokra. A France24 tévécsatorna a helyi hatóságok képviselőitől megtudta, hogy valóban égett a tűz a menekülttáborban, azonban ez egy baleset következménye volt, amelynek szerencsére nem voltak halálos áldozatai.

A turbános szelfiző nem terrorista

Veerender Jubbal kellemetlen meglepetésre ébredt múlt hét szombaton. A kanadai fiatalember még korábban készített az iPadjével egy szelfit, amit kiposztolt a Twitter-oldalára. Szombatra virradóra azonban fenyegető üzenetek tucatjaival találta szembe magát. Eleinte nem is értette a dolgot, míg meg nem találta az alábbi fotót, amin valaki terroristamellényt rakott rá, táblagépét pedig a Korán egy kötetévé alakította. “Egy turbános szikh srác vagyok. Kanadában élek” – írta válaszul. Feltételezései szerint a Gamergate botrány trolljai szállhattak rá, mert korábban kritikát fogalmazott meg velük szemben.

Veerender Jubbal eredeti fotója jobbra, és az ebből készült hamisítvány, balra

Nem lesz senkinek semmi baja a francia zászlós Facebook-profiloktól!

A Facebook a párizsi terrortámadások után bekapcsolta a lehetőséget, hogy a felhasználók francia zászlót rakjanak a profilképükre, szolidaritásuk jeléül. Röviddel ezután felröppent a rémhír, hogy aki így tett, arra le fog csapni az Iszlám Állam, mert így követik nyomon a velük nem szimpatizáló embereket. A Snopes.com legendavadász oldal nagyon valószínűtlennek nevezte a híresztelést (már csak azért is, mert ha ez veszélyt jelentene a felhasználókra nézve, Mark Zuckerbergnek is lenne annyi esze, hogy azonnal lekapcsolják ezt a szolgáltatást.

További cikkek a párizsi terrortámadásról az NLCafén:

Exit mobile version