Aktuális

Párizsi merényletek: megszólalt a vérengzést kitervelő férfi édesapja

Korábbi terrortámadásokkal is kapcsolatba hozható a párizsi merényletek kitervelője. Az apja nyilatkozott róla: soha nem bocsát meg neki, és soha többé nem akarja látni.

A francia hatóságok a belga állampolgárságú Abdelhamid Abaaoud-t nevezték meg a párizsi merényletek kitervelőjeként. A marokkói származású férfiról vaskos aktát őriznek, több más terrorcselekménnyel is kapcsolatba hozható.

Párizsi merényletek: megszólalt a vérengzést kitervelő férfi édesapja

Abaaoud most Szíriában van, de a brüsszeli Molenbeek negyedben élt, és egy ismert európai dzsihádista sejtet vezet, amelyik idén januárban belga rendőröket akart lemészárolni a nyílt utcán a belga Verviers városában. Akkor a terrorelhárítók egy nagyobb lövöldözésben megakadályozták a támadást.

A 27 éves férfi apja negyven évvel ezelőtt ment Belgiumba, és teljesen le van törve amiatt, amit a fia művel. Egy belga napilap, a Het Laatste Nieuws  januári interjújában az apa azt mondta, nagyon szégyelli magát a fia miatt, Abdelhamid az egész életüket tönkretette. “Az isten szerelmére, hogy képes ártatlanokat megölni?” – fakadt ki az apja, akinek összesen hat gyermeke van. A lapnak elmondta: tönkrement az életük. Ő maga gyógyszereken él, barátoknál húzza meg magát. Arról is beszélt, hogy a belga rendőrök szinte semmit nem mondanak neki a fiáról, de biztos benne, hogy jó okuk van őt felelőssé tenni a terrorcselekményekért. 

Mesélt arról is, milyen keményen megdolgoztak azért, hogy jó életük legyen Belgiumban. Végül lett egy ruhaüzletük, sőt Abdelhamid  is kapott egyet, szerinte jó kereskedő lett belőle, akkor változott meg minden, amikor Szíriába ment. “Mindennap megkérdezem magamtól, hogy miért radikalizálódott ekkortól. De soha nem kapok rá választ.” Az apja azt is mondta az újságnak, hogy soha nem bocsátja meg azt, amit a fia tett, akit egyébként soha többé nem akar már látni.

További cikkek a párizsi merényletekről az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top