Olyan volt, mint bármelyik fiatal lány – ismerősök meséltek a párizsi merénylőnőről

Andersen Dávid | 2015. November 20.
Hasna Aitboulahcent barátai közvetlen, barátságos lányként ismerték, aki szeretett cowboykalapban járni és bulizni. A 26 éves lány azonban egyre jobban radikalizálódott, míg végül Európa első öngyilkos merénylőnőjeként felrobbantotta magát a saint-denis-i rajtaütés során.

A lány szomszédai szerint is kedves, közvetlen természetű, vidám, noha kicsit naiv volt. Érthető módon hatalmas sokként érte őket, amikor kiderült, hogy Aitboulahcen volt az, aki felrobbantotta magát, amikor a Párizstól északra fekvő Saint-Denis-ben a rendőrök rajtaütöttek az Iszlám Állam hat terroristáján.

A “cowgirl” – Hasna sokáig ugyanúgy élt és bulizott, mint bármelyik 26 éves lány

A 26 éves lány családja 1973-ban érkezett Franciaországba, ahol Párizs környékén telepedtek le. Hasna 1989-ben született Clichy-la-Garenne külvárosában. Apjuk 75 éves korában elköltözött otthonról, és Franciaország keleti részén, Metz mellett telepedett le, majd hat hónappal ezelőtt visszaköltözött Marokkóba. Metz mellett található egyébként a Paul Verlaine Egyetem, ahol Hasna is tanult. Itt egy botrányos jelenetre is sor került, a lány ugyanis megfenyegette a francia kormányt, és kijelentette, hogy nem lenne ellenére dzsihádot indítani szülőhazája ellen.

Öccse, Youssouf Aitboulahcen azt mondta nővéréről, hogy nem érdekelte a vallás, egészen egy hónappal ezelőttig, amikor fejkendőt kezdett hordani, és eltakarta az arcát.

Pár hónappal ezelőtt azonban már ilyen fotók kerültek fel a Facebook-oldalára

“Mindig, mindenkit kritizált” – áll az öccse által kiadott közleményben. “A saját kis világában élt, nem foglalkozott azzal, hogy a vallást tanulmányozza, még csak azt sem láttam soha, hogy valaha kinyitotta volna a Koránt. Állandóan a telefonját babrálta, facebookozott, vagy WhatsApp üzeneteket váltott a barátaival. Többször rászóltam, hogy hagyja ezt abba, de nem figyelt rám. Múlt vasárnap viszont felhívott, és olyan volt a hangja, mint aki lemondott az életről. Beültem az autóba, és odasiettem, de hiába csengettem, nem nyitott ajtót. Később újra felhívott, de megmondtam neki, hogy ne hívjon, miután ezt eljátszotta velem. Aztán szerdán, amikor bekapcsoltam a tévét, láttam, hogy felrobbantotta magát.”

Nevelőszülőknél nőtt fel

Hasnáról egy ismerőse azt mondta, ötéves korában nevelőszülőkhöz került, ahol látszólag boldogan élt. Tinédzserévei alatt kifejezetten lelkes, lendületes tanuló volt, de később sokszor meggondolatlanságokra ragadtatta magát, és rossz társaságba keveredett.

Egyik szomszédja, Hassane szerint a lány igazi vagány volt, mindig farmerban, sportcipőben és sapkában járt, körülbelül nyolc hónappal ezelőttig, amikor elkezdte hordani a niqáb nevű hagyományos arab női viseletet.

Hasna a Facebookozás, bulizás világától a radikális iszlám felé fordult

“Nem volt ijedős típus, nagyon lendületes volt” – mesélte róla Hassane, aki hozzátette, hogy a fiatal lány egyébként nagyon segítőkész volt, neki is segített hazacipelni a szatyrait a zöldségestől. “Képtelen vagyok elhinni, hogy a tagja volt ennek a szektának. Amikor meghallottam, szinte rosszul lettem. Olyan volt, mint bármelyik fiatal lány, mint a barátnői, akikkel állandóan lógott.”

A “cowgirl” az alkoholt sem vetette meg

Aitboulahcen további ismerősei szerint Hasna szeretett bulizni, szerette a különböző alkoholos italokat és sokan csak cowgirlként emlegették, mert előszeretettel hordott cowboykalapokat.

Azóta eltávolított Facebook-oldalán furcsán keveredett a világi és a radikális stílus, a cowgirlfotókat szépen lassan felváltották a niqábos képek, amelyeken a lány ráadásul különféle fegyverekkel pózolt. Bejegyzései között is elszaporodtak a hasonló posztok, amelyekben többek között Hayat Boumeddienne-t – a tavaly januárban, szintén Párizsban történt merényletet elkövető Amedy Coulibaly felesége – dicsőítette.

Francia rendőrségi források szerint Hasna megpróbált csatlakozni az Iszlám Államhoz, de nem tudott kiutazni Szíriába, ezek után felajánlotta, hogy Franciaország területén végrehajtott terrorakciókban is részt venne. A francia hírszerzés, a bíróság és a rendőrség tripla megfigyelés alatt tartotta, de végül a marokkói hírszerzés kapcsolta össze a párizsi terrortámadásokkal, így találtak rá és a többi terroristára a rendőrök Saint-Denis-ben.

További cikkek a párizsi terrortámadásokról az NLCafén:

Exit mobile version