Aktuális

Párizsi terrortámadások: mi igaz és mi nem?

A párizsihoz hasonló eseményeket követően számtalan hír és híresztelés kel szárnyra, ha pedig óvatlanok vagyunk, könnyen megvezethetnek bennünket internetes tréfamesterek, rosszakarók vagy szándékosan dezinformációkat terjesztők. Lássuk, milyen – hamisnak bizonyult – pletykák keringenek a neten múlt péntek óta.

Egyre több részlet derül ki a párizsi terrortámadásokról, ennek ellenére a média hanyagsága, vagy bizonyos esetekben fordítási hibák miatt, máskor pedig merő rosszindulatból kerülnek ki olyan információk a netre, amelyek távolról sem helytállóak.

Nem játékkonzolon szervezték a párizsi terrort

Erről a híresztelésről, úgy tűnik, a Forbes magazin tehet, ahol a videojátékok világával foglalkozó Paul Tassi azt állította, hogy a belga hatóságok szerint az ISIS-hez köthető terroristák a Sony játékkonzoljának, a PlayStation 4-nek az üzenetküldő funkcióját felhasználva szervezkedtek, illetve, hogy efféle konzolokat találtak a hétvégi razziák során. Ezzel csak két probléma van: a belga hatóságok a merényletek előtt pár nappal mondták, hogy a terroristák használhatják a játékkonzolok üzenetküldő funkcióit, illetve a hatóságok nem hozták nyilvánosságra, hogy pontosan mit találtak a belga razzia folyamán. A Forbes elismerte a hibát, amelyet tudósítási hibának nevezett, azonban sajnos addigra már mindenhol elterjedt a hír. Tehát még egyszer: az biztos, hogy terroristák valaha már használták a PlayStationök üzenetküldőjét, de arra nincs jelenleg bizonyíték, hogy a mostani esetben is ez történt volna.

Az Eiffel-torony nem a támadások miatt sötétült el

Szívbemarkoló látványról számoltak be a terrortámadások napján Párizsban tartózkodók. Gyakori kép volt az elsötétített Eiffel-torony, amelyről azt írták, hogy a “támadások áldozatainak emlékére” sötétedett el. Nos a helyzet az, hogy aki járt már Párizsban, az tudhatja, hogy a legendás torony díszkivilágítását minden éjjel lekapcsolják. A “pletykát” terjesztők egyike, Rurik Bradbury a Washington Postnak nyilatkozva azt mondta, elképesztette, hogy milyen alacsony az ingerküszöbe a híresztelésekre fogékony online tömegnek.

Nem perzselték fel a calais-i menekülttábort

A támadások hírét rövidesen egy olyan információ követte, amely szerint lángok tombolnak a “Dzsungel” nevű hatalmas menekülttáborban, amely Calais mellett található. A twitterezők hamar összefüggést találtak, és péntek éjjel már röpködtek az olyan fotós üzenetek, amely szerint a tábort a franciák gyújtották fel, válaszul a párizsi terrortámadásokra. A France24 tévécsatorna a helyi hatóságok képviselőitől megtudta, hogy valóban égett a tűz a menekülttáborban, azonban ez egy baleset következménye volt, amelynek szerencsére nem voltak halálos áldozatai.

A turbános szelfiző nem terrorista

Veerender Jubbal kellemetlen meglepetésre ébredt múlt hét szombaton. A kanadai fiatalember még korábban készített az iPadjével egy szelfit, amit kiposztolt a Twitter-oldalára. Szombatra virradóra azonban fenyegető üzenetek tucatjaival találta szembe magát. Eleinte nem is értette a dolgot, míg meg nem találta az alábbi fotót, amin valaki terroristamellényt rakott rá, táblagépét pedig a Korán egy kötetévé alakította. “Egy turbános szikh srác vagyok. Kanadában élek” – írta válaszul. Feltételezései szerint a Gamergate botrány trolljai szállhattak rá, mert korábban kritikát fogalmazott meg velük szemben.

Veerender Jubbal eredeti fotója jobbra és az ebből készült hamisítvány, balra
Veerender Jubbal eredeti fotója jobbra, és az ebből készült hamisítvány, balra

Nem lesz senkinek semmi baja a francia zászlós Facebook-profiloktól!

A Facebook a párizsi terrortámadások után bekapcsolta a lehetőséget, hogy a felhasználók francia zászlót rakjanak a profilképükre, szolidaritásuk jeléül. Röviddel ezután felröppent a rémhír, hogy aki így tett, arra le fog csapni az Iszlám Állam, mert így követik nyomon a velük nem szimpatizáló embereket. A Snopes.com legendavadász oldal nagyon valószínűtlennek nevezte a híresztelést (már csak azért is, mert ha ez veszélyt jelentene a felhasználókra nézve, Mark Zuckerbergnek is lenne annyi esze, hogy azonnal lekapcsolják ezt a szolgáltatást.

További cikkek a párizsi terrortámadásról az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top