Jöhet az sms-szonda: vizsgálhatják az okostelefon-használatot baleset után

Andersen Dávid | 2016. Április 13.
Vezetés közbeni sms-ezni az egyik legveszélyesebb dolog, amit mozgó autóban csinálhat a sofőr. Egy új fejlesztésnek köszönhetően elképzelhető, hogy a jövőben a vezetők telefonjait is megvizsgálják majd, ugyanúgy, mint azt, hogy fogyasztottak-e alkoholt vezetés előtt.

A Popular Mechanics magazin online kiadása közöl riasztó statisztikát a vezetés közbeni sms-ezés veszélyeiről: az amerikai National Safety Council statisztikái szerint 2013-ban a közúti balesetek legalább 27 százalékában közrejátszhatott, hogy a sofőrök a telefonjukat nyomkodták.

Ezért egy új javaslat szerint a jövőben, az alkoholszondához hasonlóan azt is megvizsgálnák, hogy a balesetbe keveredő járművek vezetői használták-e a telefonjukat a baleset idején. A javaslatot a New York-i szenátus, a közgyűlés, illetve egy érdekvédő csoport, a Distracted Operators Risk Casualties (DORCS) terjesztette elő, az izraeli Cellebrite nevű cég pedig már dolgozik egy olyan készülék kifejlesztésén, amellyel meg lehetne vizsgálni a telefonhasználatot a balesetet követően.

Az egyik legveszélyesebb dolog, amit vezetés közben csinálhatunk (Fotó: Tumblr)

A dolog egyelőre a tervezési fázisnál tart, mivel a telefonokban való turkálás számos alkotmányos aggályt is felvet, azonban a Cellebrite szerint az általuk fejlesztett eszköz nem enged hozzáférést a telefonon tárolt tartalmakhoz, csupán azt vizsgálja, hogy az üzenetküldő funkciót használták-e, illetve, hogy a telefont hangvezérléssel, vagy érintéssel működtették. Persze, ennek a technikai megvalósítása rengeteg kérdést vet fel.

A törvényjavaslatban leszögezik, hogy az sms-szondát kizárólag baleset vagy karambol után használnák, ami megelőzne számos visszaélést. A kétkedőket azzal nyugtatják, hogy az eszköz annyi információt tud csak közölni, mint amit egy szemtanú láthatna a baleset során.

További cikkek okostelefonokról az NLCafén:

Exit mobile version