Nem kaphatnak majd jogosítványt az iskolakerülők

nlc | 2016. November 10.
A kötelező iskolai tanulmányok elvégzését is feltételként szabná a jogosítvány megszerzéséhez a román kormány. Romániában eddig ez nem volt feltétel, csak a 18 betöltött év.

Romániában jelenleg nem feltétele a jogosítvány megszerzésének a kötelező iskolai tanulmányok elvégzése, csupán a 18 éves kort kell betölteni. A kötelező iskolai tanulmány a románoknál az első 11 osztály elvégzését jelenti, ám 18 éves kor felett a tankötelezettség megszűnik függetlenül a sikeresen elvégzett osztályok számától. Tehát aki csak egy-két osztályt végzett, de elmúlt tizennyolc, ugyanúgy vizsgázhat autóvezetésből, mint akinek érettségije is van. 

A bukaresti kormány tervezete alapján csak olyanok jelentkezhetnének ezentúl járművezetői vizsgára, akik nemcsak betöltötték a 18. életévüket, de el is végezték a kötelező 11 osztályt: így akarják garantálni, hogy aki autót vezet, az rendelkezzen a közlekedési szabályok megértéséhez és elsajátításához szükséges értelmi képességekkel.

Romániát csak Lettország előzi meg a halálos közúti balesetek gyakoriságát tekintve. Tavalyelőtt Lettországban 106, míg Romániában 91 halálos baleset jutott egymillió lakosra, míg az uniós átlag alig haladja meg az ötvenet.

Exit mobile version