Az utolsó utáni pillanatban mentették meg ezt az állatot a kihalástól

nlc | 2017. Július 04.
Kis túlzással a halálból hozták vissza az ecuadori kutatók ezt a békafajt, amelyről már több évtizede azt hitték, hogy kihalt. Erre kiderült, hogy mégsem.

Még a jambato béka (Atelopus ignescens) Wikipédia-oldala szerint is 1989 óta kihalt fajnak számít ez az Ecuadorban egykoron honos kétéltű. 

A biológusok is sokáig így tudták, mígnem tavaly mégiscsak rábukkantak néhány még élő példányára a jambatónak. Az ecuadori kutatók a békákat azonnal a kétéltűek védelméért fenntartott quitói központba (Jambatu Center for Amphibian Conservation) vitték, tudván, hogy valószínűleg kezükben van az utolsó ilyen békafaj megmentésének lehetősége.

A békákat laboratóriumi körülmények között azóta is megfigyelés alatt tartják, és a kutatók azon vannak, hogy a jambato békákat szaporítsák. Az első próbálkozások sikeresnek bizonyultak, a központban 500 tojást raktak le eddig, belőlük pedig már ki is keltek az utódok, amelyek szintén a laboratóriumban nevelkednek. A herpetológusok tervei szerint két éven belül kiengedhetik a természetbe a megmentett faj újabb példányait. 

A Quartz kiemeli, hogy az Ecuadorban élő közel 500 kétéltűfajt leginkább a klímaváltozás és az élőhelyük elpusztítása fenyegeti. Ebből 186 faj a kihalás szélén áll jelenleg.

 

Exit mobile version