Aktuális

40 éve kihaltnak hitt állatokat találtak egy hamiltoni kukában

A bermudai nagy szárazföldi csiga élő példányait Bermuda fővárosának egyik sikátorában fedezték fel.

A bermudai nagy szárazföldi csiga élő példányait fedezték fel egy bermudai sikátorban – írja a BBC. A fajt 40 éve kihaltnak hitték. Néhány egyedet egy különleges tenyésztési program keretében a Chesteri Állatkertbe és a Londoni Zoológiai Társasághoz szállítottak. A programnak köszönhetően több mint négyezer csigát engedhettek szabadon a Bermuda-szigeteken.

Képünk illusztráció (Fotó: Unsplash)

Mark Outerbridge, a bermudai kormány vadvédelemért felelős szakembere elmondta: a fajt már nagyon régóta kihaltnak hitték, amikor 2014-ben egy férfi besétált az irodájába egy friss csigaházzal a kezében. „Másnap egy élő állattal a kezében tért vissza. Így csöppentem bele a fajmegőrzési projektbe” – mondta a szakember.

A biológusok a csigák egy kicsi, de fejlődő populációjára bukkantak egy étterem mögött. A haslábú állatok a szemét között éltek egy nyirkos, nedves sikátorban. A légkondicionálóból csepegő víz olyan környezetet teremtett számukra, amelyben észrevétlenül létezhettek.

„Kiderült, hogy a műanyag zacskók a legkedvesebb helyek számukra, mivel ezek őrzik meg legjobban a nedvességet, a csigák pedig nagyon érzékenyek a kiszáradásra” – mondta Outerbridge.

A bermudai nagy szárazföldi csiga szerencsére remekül szaporodik fogságban, egy év alatt több ezer új csiga kel ki a petékből. „Amikor legutóbb számoltuk őket, nagyjából 13 ezer állat volt, azóta valószínűleg még többen lettek” – mondta Amber Flewitt, a Chesteri Állatkert munkatársa.

A bermudai nagy szárazföldi csiga egy ősi, több mint egymillió évre visszavezethető földicsigaág tagja. Bár egykor nagy számban éltek a Bermuda-szigeteken, a populáció a XX. században drámai mértékben megcsappant a betelepült gyilkos csigák miatt.

A csigákat az északi Nonsuch-szigeten engedték szabadon egy természetvédelmi területen, ahol megfelelő számukra a környezet. Egy kisebb vadon élő populációhoz csatlakoztak, amelynek egyedszáma alig néhány százra tehető. A faj ritkábban található meg vadon, mint az óriáspanda vagy a hegyi gorilla – közölte a Chesteri Állatkert. Néhány kihelyezett egyedet fluoreszkáló jeladókkal láttak el, hogy figyelemmel kövessék, hogyan alkalmazkodnak az új környezethez.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top