Aktuális

Értük már hiába sírunk: így néztek ki a kihalt állatok

Csak 1500 óta 322 szárazföldi gerinces fajt vesztettünk el, és az állatok száma folyamatosan csökken egy friss jelentés szerint. Lássuk, "kiket" siratunk!

Az állatok fele eltűnt 1970 óta – írja az Index a WWF Élő Bolygó Jelentésére alapozva. A jelentés szerint az emlősök, madarak, hüllők, kétéltűek és halak vizsgált populációinak egyedszáma 52 százalékkal zsugorodott mintegy 45 év alatt. Az édesvízi fajok jártak a legrosszabbul 76 százalékos fogyással. Az érintett fajok többsége a trópusi régiókban él, s kihalásuk okainak a klímaváltozás negatív hatásai, a túlzott mértékű halászat és vadászat tekinthetők.

A Kárpát-medencében is az édesvízi fajok populációnak 30 százalékos csökkenése jelenti a legkomolyabb változást, amely az egyre nagyobb számban épülő duzzasztók, gátak miatt következett be, de nagy kárt okozott a környezetszennyezés, például a tiszai cianidszennyezés vagy a vörösiszap-katasztrófa is.

A globális helyzet alapvető oka, hogy az emberiség ökológiai lábnyoma sokkal nagyobb, mint a Föld eltartóképessége – magyarázza az adatokat az Index.  Vannak azért sikerek is: sikerült megmenteni például a kihalásra ítélt bölényt, most a hiúzért megy a harc.

Fájdalmas veszteségeket is el kell könyvelnünk azonban, amióta az ember átvette az uralmat a Földön. Nézzük, többek között “kiket” kellett már végleg elbúcsúztatnunk!

Megnézem
Összes kép (1)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top