Aktuális

A nők csak a csúnya férfiakat vádolják zaklatással, mondta az elnök, az internet őrjöng

„A férfiak állandó veszélyben élnek” emiatt, tette hozzá Ecuador vezetője. Most már visszaszívná szavait.

Érdekes megfejtést adott Lenin Moreno, Ecuador elnöke a szexuális zaklatás jelenségére, az ez ellen fellépő nőkre és úgy általában az egész #metoo kampányra. Egy befektetőknek szóló rendezvényen (értsd: főleg gazdag férfiak előtt) azt mondta: 

Sok nőt látok, aki zaklatás miatt tesz feljelentést, és ez jó, sokszor azonban a csúnya férfiakat célozzák meg. Nem feltétlenül élik meg zaklatásként, ha az illető a társadalmi mérce szerint vonzónak számít.

Azt is elmondta, hogy „a férfiak a szexuális zaklatás vádja miatt folyamatos veszélyben élnek”. Az erről szóló felvételeken látszik: a közönség egy része kuncog és tapsol az elnök szavait hallva. 

Lenin Moreno

Fotó: MTI / EPA / Jose Jacome

Moreno félig viccnek, férfias összekacsintásnak szánta mindezt. és már vissza is szívná saját szavait, az internet – és a nők jogaiért küzdő civilek – azonban nem felejtenek. A beszédet múlt pénteken mondta el, és még aznap este szabadkozott a Twitteren. Azt írta, nem akarta bagatellizálni a jelenséget, és sajnálja, ha valakit rosszul érintett az, hogy szavait „így interpretálták”. Hétfőn reagált minderre a Quitói Jogvédelmi Tanács, Ecuador egyik legnagyobb emberi jogi szervezete. Azt írták, az, hogy az ország legnagyobb közjogi méltósága így viccelődik, jól leírja, mennyire normális a nőkkel szembeni erőszak, amelyet minden élethelyzetben tűrniük kell.

Ecuador valóban rosszul áll ebben az ügyben: egy tavalyi, húszezer háztartásban elvégzett felmérés szerint a nők 32 százaléka élt már át szexuális erőszakot.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top