Legyártották a 12 millió tankönyvet, indulhat a kiszállításuk

Forrás: MTI | 2017. Augusztus 01.
Megkezdődött a tankönyvek kiszállítása az iskolákba, a kiadványok a hónap végéig mindenhova megérkeznek – jelentette be a köznevelési helyettes államtitkár, Maruzsa Zoltán. Sajtótájékoztatóján szóba került az új iskolaigazgatók kinevezése is.

Maruzsa elmondta, hogy hétfőn a következő tanévi tankönyvek gyártása lezárult, és ezzel megkezdődhetett, évfolyamonként szétválogatva a könyvek kiszállítása a Könyvtárellátó Nonprofit Kft. raktáraiból. A köznevelési intézmények mintegy 12 millió tankönyvet rendeltek meg a 2017/2018-as tanévre. 

A helyettes államtitkár emlékeztetett, hogy a tankönyvellátás az 1-9. évfolyamon ingyenes, és rászorultsági alapon a 10-12. évfolyamon a diákok több mint 60 százaléka kapja térítésmentesen a kiadványokat. Összesen 1,1 millió tanulónak biztosítják ingyenesen a tankönyveket – közölte.

Előfordulhat, hogy például az átiratkozás miatti létszámmozgások okán további tankönyvekre lesz szükség egyes intézményekben, ezeket pótrendelés keretében tudják teljesíteni, augusztus 20-a után egészen szeptember 15-ig lesz erre mód. 

Négyszáz helyen már új iskolaigazgatók vannak

Maruzsa Zoltán az iskolaigazgatók kinevezését firtató felvetésekre közölte: csaknem ötszáz helyen hirdettek pályázatot, és döntő többségben általában egy pályázó van. Négyszáz helyszínen meg is történt több évre az iskolaigazgatók kinevezése, néhány helyszínen van csak vita a vezető személyét illetően. Nemcsak állami, hanem egyházi és magánintézmények esetén is előfordult, hogy a fenntartó más döntést hozott. 

Maruzsa kiemelte, hogy minden esetben szakmai döntések születtek, és ahol indokolttá válik, mert a helyzet elmérgesedik, ott a tárca ezt moderálni fogja, és tárgyal az érintettekkel. Megjegyezte, nemcsak az állami, hanem a céges vezetői kinevezések többségénél sincs hivatali indoklás, de mérlegelni fogják annak lehetőségét, hogy az iskolaigazgatók megválasztásánál legyen magyarázat is, ehhez azonban törvénymódosítás szükséges.

 

Exit mobile version