Ezért tanul évről évre több magyarországi diák az erdélyi egyetemeken

Suhajda Zoltán | 2019. Február 07.
Könnyebb bekerülni az ingyenes helyekre, de még a tandíj is jóval kevesebb, mint Magyarországon.

Egyre több magyarországi diák tanul erdélyi egyetemeken. Elsősorban a könnyebben teljesíthető felvételi és az alacsonyabb tandíj miatt választják a romániai felsőoktatási intézményeket – írja a Hellovidék.hu az Átlátszó Erdély cikke nyomán.

A portál megkereste a magyar nyelven oktató romániai egyetemeket, és kiderült, hogy 2012-től kezdtek a magyar hallgatók nagyobb arányban beiratkozni. Számuk azóta folyamatosan nő.

A slágerszak a Babes-Bolyai Tudományegyetem antropológia alapképzése, van olyan évfolyam, amelyen a tanulók kétharmadát magyarországi fiatalok adják. De népszerű még a pszichológia, a magyar–francia alapképzés, valamint a pszichológiai mesterképzés is.

Közkedvelt még a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem, ahová főleg színész alap- és mesterképzésre iratkoznak be. A Marosvásárhelyi Orvosi, Gyógyszerészeti, Tudomány- és Technológiai Egyetemen is vannak magyarországi hallgatók, de ők panaszkodtak, mert csak az elméleti tárgyakat tanítják magyarul, a gyakorlati oktatás román nyelven zajlik.

Az erdélyi tanulást választó magyarországi diákok általában élvezik a családias erdélyi életet, hogy magyarul tanulhatnak, és akár ingyenes helyekre és bejuthatnak. Ha pedig mégis kell tandíjat fizetni, az jóval alacsonyabb, mint Magyarországon, ráadásul ösztöndíjat is kaphatnak.

Exit mobile version