Koronavírus: a nemzeti ünneptől búcsúzhatunk, az iskolák még nem zárnak be

nlc | 2020. Március 10.
Még. A kórházakban minden rendben, van elég lélegeztetőgép, az idősek ne menjenek sehova. Pontokba szedtük az Operatív Törzs tájékoztatóját.

Megtartotta az Operatív Törzs szokásos sajtótájékoztatóját kedden is, Lakatos Tibor ezredes és Müller Cecília országos tisztifőorvos beszélt és válaszolt a kérdésekre. A fontosabb híreket, hangsúlyosabb mondatokat az egyszerűség kedvéért pontokba szedtük.

Fotó: MTI / Balogh Zoltán

Müller Cecília kérdésekre válaszolva elmondta: nem igaz, hogy a pozitív tesztet produkált iráni diáknak azt mondták a kórházban, hogy ne mondja el senkinek, hogy beteg, mert nincs hely elkülöníteni. Aki fertőzött, azt minden esetben azonnal elkülönítik – jelentette ki. Az a hír viszont igaz, hogy a Szent László Kórházban 16 egészségügyi dolgozó karanténban van, az első tesztje azonban mindenkinek negatív, a második teszttel még várnak. Az egészségügyi dolgozók saját állításuk szerint eleget tettek a védőfelszerelésre vonatkozó protokollnak, és a tesztek alapján viselhették is ezeket, hiszen úgy tűnik, nem fertőződtek meg. A járványügyre egyébként is igaz, hogy „mindig feltételes módban beszélnek, hiszen nem lehet biztosan megmondani, ki kinek mikor adta át a betegséget – tette hozzá a tisztifőorvos –, az sem biztos, hogy attól, hogy előbb jelentkeznek a tünetek, előbb is fertőződött meg”.

Exit mobile version