Íme a lista: rengetegen mentesülnek a kata és a járulékfizetés alól

Hercsel Adél | 2020. Március 24.
A hétfő napközben bejelentett miniszterelnöki ígéretnek megfelelően este meg is jelent a Magyar Közlönyben, hogy a koronavírus okozta gazdasági válság nehézségeit hogyan enyhítené a kormány. Mutatjuk azoknak a kis- és középvállalkozóknak a listáját, akik egy időre mentesülnek a KATA alól, illetve hogy kik élveznek további járulékmentességet.
Akár 2021-ig is meghosszabbíthatják a moratóriumot

A Magyar Közlönyben hétfő este megjelent hivatalos kormányrendelet szerint a kibővített gazdasági mentőcsomag részeként például a fodrászoknak, a taxisoknak, a szállásadóknak, a víz-és gázszerelőknek, az előadóművészeknek, ahogy a személyi edzőknek sem kell március, április, május és június hónapra a KATA tételes adóját befizetniük. Vagyis nekik nem kell ezekben a hónapokban szokás szerint a hónap 12-éig elutalniuk a jellemzően 50 ezer, esetleg 75 ezer forintot (ha valaki önkéntesen az utóbbi, emelt összeget választotta).

A katásoknak legközelebb a júliusi munkájuk után augusztus 12-én kell adózniuk. A tb-jogosultságuk mindettől függetlenül megmarad.

Ha valakinek március előtt keletkezett KATA-adóssága, ő mentességet kap az államtól a koronavírus miatt kialakult veszélyhelyzet vége utáni negyedik hónapig. Utána 10 hónapon keresztül törlesztheti az adósságát.

A teljes lista, hogy kik mely főállású katás vállalkozók járulékfizetését engedik el az említett időszakban:

A Magyar Közlönyben szerepel egy másik hosszú lista is, hogy még mely munkáltatók járulékfizetési kötelezettségét engedik el március, április, május és június hónapra, miközben a dolgozóknak csak a négyszázalékos egészségbiztosítási járulékot kell fizetniük:

Jelenleg ezek a legfontosabb tudnivalók itthon a koronavírusról:

Exit mobile version