Aktuális

Lehet, hogy még 2021-ben sem fizetjük a hiteleket: az állami gazdasági mentőcsomag részletei

Mára szinte közhely, hogy a koronavírus nem csupán egészségügyi, hanem nagyon komoly gazdasági válságot is okoz, amit szintén kezelni kell. A miniszterelnök által tegnap emlékezetes Facebook videójában bejelentett állami gazdasági mentőakció részletei mára meg is érkeztek. Pontról pontra mutatjuk, magyarázzuk ezeket.

Bár sokan féltek attól, hogy Orbán Viktor némi hang- és fáziskéséssel megtartott szerdai rendkívüli sajtótájékoztatója során a koronavírus miatt máris elrendeli a kijárási tilalmat az országban, ehhez képest egyelőre sokan fellélegezhettek. A miniszterelnöktől második nekifutásra megtudhattuk, hogy a koronavírus okozta rendkívüli helyzetre tekintettel gazdasági mentőövet kapnak a magyar kormánytól a pénzügyileg most leginkább kiszolgáltatott rétegek. Szerda délután a budai Várból közvetített Facebook videó nyomán egyelőre csak a gazdaságvédelmi akcióterv főbb csapásirányait ismerhettük meg, köztük a hiteltörlesztési moratóriumot, továbbá a vállalkozói terhek csökkentését, ezen belül is például a taxisok kivájának, illetve katájának ideiglenes felfüggesztését.

Az ígéreteknek megfelelően csütörtök reggelre már meg is jelentek a Magyar Közlönyben a hivatalos részletek a vonatkozó kormányrendeletekben. Most ezekből foglaljuk össze a lényeget, hogy pontosan miből is áll, és hogyan, kiken segít a központi gazdasági mentőcsomag.

A hitelekről szóló rész legfontosabb pontjai:

  • A rendeletek mindenek előtt tisztázzák, hogy egész pontosan mit jelent a fizetési moratórium. Leegyszerűsítve mégpedig azt, hogy a vészhelyzet során az adós a tőke-, kamat-, illetve díjfizetési kötelezettsége teljesítésére haladékot kap.
  • Ahogy azt ma megírtuk, a diákhitel-törlesztéseket is felfüggesztik az év végéig. 
  • A fizetési moratórium a hitel- és kölcsönszerződésekre, illetve pénzügyi lízingszerződésekre is egyaránt vonatkozik.
  • Szintén fontos, hogy ez a bizonyos fizetési moratórium 2020.december 31-ig tart, ugyanakkor a határidőt, ha úgy hozza a helyzet, egy újabb kormányrendelet meghosszabbíthatja.
  • Mindeközben a szöveg azt is tisztázza, hogy aki a fizetési moratórium ellenére továbbra is ugyanúgy fizetné a hiteleit és a tartozásait, ezt a szokott módon megteheti.
  • Azt szintén kikötik, hogy a rendelet hatályba lépését követően kötött szerződés alapján felvett, jelzáloggal nem biztosított fogyasztói hiteleknél a teljes THM nem lehet több, mint jegybanki alapkamat 5%-kal növelt mértéke. 
Akár 2021-ig is meghosszabbíthatják a moratóriumot

Az OTP Bank fiókja a MOM Parkban / Fotó: MTI/Bruzák Noémi

Állami segítség, amelyet a koronavírus miatti korlátozásoktól leginkább sújtott ágazatok kapnak:

  • A turisztikai, a vendéglátóipari, a szórakoztatóipari, a szerencsejáték, a filmipari, az előadóművész, a rendezvényszervező és a sportszolgáltatást nyújtó ágazatokban a nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérleti szerződéseit június 30-ig nem lehet felmondani.
  • Vagyis például egyetlen éttermet, kocsmát, kaszinót, lottózót, utazási vagy épp producer irodát sem lehet az utcára tenni ez említett időszakban. 
  • A felmondási tilalmat a kormány szintén újabb rendelettel meghosszabbíthatja. 
  • Az ő iroda-helységbérleti díjukat június 30-ig a főbérlők akkor sem emelhetik meg, ha erre egyébként lehetőséget ad a közösen aláírt szerződés. 
  • 2020. március, április, május és június hónapokra nem kell járulékot fizetniük a tulajdonosoknak, a foglalkoztatóknak a szektorban dolgozók után. Vagyis ezek közül egyedül az egészségbiztosítási járulékaikat kell befizetni, ám ennek összege nem haladhatja meg a havi 7710 forintot.
  • A kormány 2020. március 1-től 2020. június 30-ig a turizmusfejlesztési hozzájárulás finanszírozása alól is mentesíti az érintetteket.
  • A személyszállítási szolgáltatást végző kisadózó vállalkozások, magyarul elsősorban a taxisok, 2020. március, április, május és június hónapokra mentesülnek kata- és kiva-fizetési kötelezettségük alól.

A munka törvénykönyvét is másként kell alkalmazni a kormány rendelete szerint a rendkívüli intézkedések időszakában:

  • A munkáltató bármikor módosíthatja a munkaidő-beosztást.
  • A munkáltató egyoldalúan elrendelheti a távmunkát és az otthoni munkavégzést.
  • A munkáltató intézkedhet, és ellenőrizhet, ha a munkavállaló egészségi állapota ezt indokolja. (Egy durva példával élve, akár már az ajtón belépve hőmérőt nyomhat a dolgozó kezébe.) 
  • Közben annyi kikötés is megjelent a rendeletben, hogy A munka törvénykönyvében foglalt rendelkezésektől a munkáltató és a munkavállaló külön megállapodásban is eltérhetnek.

(A rendelet 2019. március 20-tól lép életbe.)

Még több változás az életünkben a koronavírus miatt: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top