Egészség

Magyar kutató: itt maradhat velünk a koronavírus, és nekünk együtt kell élnünk vele

Könnyen lehet, hogy meg kell tanulnunk majd együtt élni a vírussal, mert itt marad – állítja egy magyar virológus professzor.

Érdekes és nagyon tárgyilagos interjút adott a koronavírus kapcsán a szeged.hu-nak Duda Ernő virológus professzor. Duda Ernőről érdemes tudni, hogy húsz éve a Szegedi Tudományegyetem professzora, előtte az Orvosi Mikrobiológiai és Immunbiológiai Intézetben, majd az Orvosi Biológiai Intézetben dolgozott, oktatott a SOTÉ-n, a Budapesti Műszaki Egyetemen, az ELTÉ-n, magyarán súlya van annak, amit ő mond. Szerinte azért okoz akkora felfordulást a világban a koronavírus, mert ismeretlen, és az ember az ismeretlen dolgoktól fél.

Idézzük a professzor megállapításai közül a legfontosabbakat:

  • A koronavírus nagyjából annyira fertőző, mint a szezonális influenza, és tízszer kevésbé, mint a kanyaró, de elmarad a mumpsz vagy a szamárköhögés fertőzőképességétől is.
  • A koronavírus-fertőzés leginkább a szívelégtelenségben, keringési betegségekben, a TBC-ben szenvedőkre, valamint a kemoterápiával kezelt daganatos betegekre, a szervátültetettekre és az immunhiányos betegekre nézve lehet igazán veszélyes. (Ehhez kapcsolódó friss hír, hogy kiderült az olasz áldozatok átlagéletkora.)
  • Sokkal hamarabb kellett volna jóval több tesztet elvégezni. Mindenkit ellenőrizni kellett volna, aki csak a betegség legkisebb tünetét mutatta. (Van egy hely, ahol ezt megtették, és sikerült megállítani a vírus terjedését)
  • A következő hetekben minden a tömeges tesztelésen áll vagy bukik.
  • Tavaly kanyaróban 140 ezer gyerek halt meg, pedig a betegség ellen csaknem hetven éve van védőoltás, és fel sem figyelt rájuk a világ. A koronavírustól eddig alig több mint hétezer, döntő többségében beteg, idős ember halt meg, és majdnem összedőlt a tőzsde.
  • A legvalószínűbb forgatókönyv szerint a koronavírus itt marad velünk, és mi megtanulunk vele együtt élni.
  • A megelőzés szempontjából kiemelkedően fontos lehet a D-vitamin és a szelén. „Se a kígyóháj, se a medvezsír, se a C-vitamin, se a tőzegáfonya, se az égig érő vascsicsergő nem segít.”
  • Nem szabad elhinni a világhálón keringő mindenféle biztosnak mondott kósza tippet.
  • Aki betegnek érzi magát, maradjon otthon!

A teljes interjút a professzorral itt olvashatjátok. Nagyon ajánljuk mindenkinek!

A legfrissebb hírek koronavírus témában az nlc.-n:

koronavírus, vásárlás

Felforgatta az életünket a koronavírus (Getty Images)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top