Budapest a „legbalhésabb”, a főváros mégis alig kér az iskolaőrökből

nlc | 2020. Augusztus 17.
Kiderült, hogy hol történik a legtöbb iskolai bántalmazás, és ehhez képest jellemzően mely régiókban és iskolákban állnak majd munkába szeptembertől az iskolaőrök.

Hogy megelőzzék, illetve megfékezzék az iskolai erőszakot, idén szeptembertől majdnem 500 állami fenntartású iskolában, köznevelési és szakképzési intézményben állnak munkába iskolaőrök, miután a parlament július elsején elfogadta az iskolaőrség vagy más néven iskolarendőrség bevezetéséről szóló törvényt.

Iskolaőrnek július végéig 1409-en adták be jelentkezésüket. A képzésük 40 órás pedagógiai-pszichológiai, 24 órás bűnmegelőzési és konfliktuskezelési, 56 órás rendvédelmi és gyakorlati tanfolyamból, illetve egy záróvizsgából áll.

Amit az iskolaőr megtehet indokolt esetben:

Pest megyében havi bruttó 230, vidéken pedig bruttó 220 ezer forintot fizetnek majd az iskolaőröknek, plusz évi bruttó 200 ezer forint cafeteria.

A 24.hu kikérte az Országos Rendőr-főkapitányságtól a bűnügyi statisztikai adatokat a vádemeléssel befejeződő, bántalmazásos iskolai bűncselekményekről. (A statisztikában megjelenő számoknál a gyakorlatban valószínűleg jóval több eset történhetett, amelyek nem jutottak el ebbe a szakaszba.)

Az összes iskolaőrnek csak a 6,5 százaléka áll szolgálatba Budapesten

Az adatok szerint az elmúlt három évben Budapesten regisztrálták a legtöbb, iskolában elkövetett erőszakos bűncselekményt, összesen 91-et: majdnem annyit, mint Borsod-Abaúj-Zemplén (39) és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében (80) összesen. Ehhez hozzá kell tenni, hogy a legtöbb iskola a fővárosban van.

Ehhez képest Budapesten mindössze 32 intézményben lesz majd iskolaőrség – kevesebb, mint fele annyi helyen, mint Borsodban. Az összes iskolaőrnek csak a 6,5 százaléka áll szolgálatba Budapesten. Eközben Nógrádban 13 bűncselekményt regisztráltak három év alatt, ám a kis megyében lényegében ugyanannyi (33) intézményben lesz majd iskolaőrség, mint a fővárosban.

A főváros mögött a második helyen Szabolcs-Szatmár-Bereg áll, ott a 2017-2019-es időszakban 80 alkalommal regisztráltak bántalmazással járó iskolai bűncselekményeket. A harmadik Hajdú-Bihar, ahol 51 esetet tartanak számon, míg Borsodban 39-et. Míg például Vas megyében 2019-ben mindössze egy vádemeléssel végződő erőszakos bűncselekmény volt, Hajdú-Biharban 21.

A rendőrség statisztikái szerint alapvetően olyan esetekben kell fellépni, amikor a gyerekek közt alakul ki konfliktus, a tanárok gyerekek általi bántalmazási kevésbé jellemző.

Erőszak a magyar iskolákban: 

Exit mobile version