Több mint ezer olyan webkamera működik Magyarországon, melyek felvételeihez bárki hozzáférhet

nlc | 2021. Január 04.
Sokan nem tudják, hogyan kell beállítani az eszközöket, és ezért férnek hozzá illetéktelenek is a képekhez.

Világszerte több tízezer, Magyarországon pedig több mint ezer olyan netre kötött kamera található, amelyeknek a képét egy kis keresgéléssel bárki szabadon láthatja, írja a Telex. Hogy itthon hány ilyen eszköz van, azt egy hazai kiberbiztonsági cég, az Alverad térképezte fel.

Amikor vizsgálódtak, akkor összesen 31 328 videófolyam volt elérhető, és ugyan ezek nagy része szerencsére védett volt, de 1125 streamingképes kamera képéhez bárki hozzáférhetett. Ugyan ez az összes elérhető ilyen eszköznek csak a 3,6 százaléka, nemzetközi tapasztalatok szerint ez az arány 2,8 százalék szokott lenni.

A védtelen eszközök között pedig nemcsak hagyományos értelemben vett webkamerákról van szó, hanem az internetre kötött biztonsági kamerákról, babamonitorokról és sok egyéb kütyüről. A nem megfelelően védett, hálózatra kötött eszközök nem csak azért jelentenek óriási kockázatot, mert illetéktelenek leshetnek be mások otthonába, hanem azért is, mert akár az irányítást is átvehetik az eszközök felett.

A felmérést végző cég szakembere, Kocsis Tamás szerint az a legnagyobb baj, hogy sokan nem értenek ahhoz, hogyan kell beállítani az eszközöket, mit kell tenni ahhoz, hogy mások ne férhessenek hozzá a felvételekhez.

Fotó: Pixabay

Fő a kiberbiztonság!

Exit mobile version