Aktuális

A bluetoothodon keresztül támadnak a hekkerek!

Úgy néz ki, hogy jelenleg az egyik legegyszerűbb módja annak, hogy hekkerek belépjenek a gépünkbe, és ellopják az adatainkat, vagy kártékony programokat telepítsenek fel rá, ha szabad utat engedünk nekik a blootoothon keresztül.

Egy kiberbiztonsági cég, az Armis Labs derítette ki, hogy a hekkerek nagyon egyszerűen feltörhetik a kütyüjeinket, legyen szó laptopról, okostelefonról vagy okostévéről, ha be van kapcsolva a bluetoothunk.

Operációs rendszertől függetlenül egy hatótávolságon belül lévő támadó könnyedén be tud törni a gépünkbe, ráadásul anélkül, hogy felhasználóként bármit észrevennénk. A biztonságtechnikai kutatók összesen nyolc sérülékeny pontot találtak a bluetooth-protokollban, aminek következtében a kiberbűnözők ki-be járhatnak az aktív bluetooth-kapcsolattal dolgozó készülékeken. Az Armis szerint több mint 5,3 milliárd Androidot, iOS-t, Windows-t, Linuxot futtató gép van veszélyben – írja az Index.

A legnagyobb gond a bluetoothon keresztül lebonyolított támadásokkal, hogy észrevehetetlenek és megállíthatatlanok. A gyanútlan felhasználónak még klikkelgetnie sem kell sehova, a támadó anélkül is tud kapcsolódni a készülékéhez.

A támadási lehetőséget, amivel akár kártékony programokat is lehet telepíteni a megtámadott eszközökre, BlueBorne névre keresztelték. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top