Aktuális

Nehogy elhidd, hogy telefont nyertél! Adathalász támadás söpört végig a magyar neten

Szinte az összes hazai internetszolgáltató ügyfelei találkoztak a kamu nyereményjátékkal.

Kamu nyereményjátékokkal próbálnak meg csalók bankkártyaadatokoz jutni a magyar interneten. A böngészőkben olyan oldalak jönnek be, amelyeken értékes mobilkészüléket ígérnek, csak a postaköltséget kell kifizetni.

Persze az egész csak átverés. A nagy veszteséget nem is a pár száz forintos postaköltség elbukása jelenti, hanem hogy a banki adatok megszerzésével komoly összeget emelhetnek le a hekkerek a bankszámlánkról.

Szinte mindegyik hazai internetszolgáltató ügyfelei találkozhattak az adathalász hekkerek próbálkozásaival. A UPC, a Telekom, a Digi és a Telenor ügyfelei is panaszkodtak a gyanús játékra.

Ugyanilyen szöveggel, de a saját internetszolgáltatódra hivatkozva próbálkoznak az adathalász hekkerek (Képernyőkép: nlc)

A csalók minden esetben Apple iPhone Xs, Samsung Galaxy S10, vagy Apple Watch készülékeket ígérnek, és mindig az adott felhasználó internetszolgáltatójának a neve szerepel a nyereményjátékban, ami még hihetőbbé teszi az átverést. Ráadásul a nagy és megbízható oldalakat böngészve is továbbirányít az átverős oldalra, és normális magyar nyelven van megfogalmazva.

Az Index azt írja, a szombat-vasárnapra időzített támadássorozatért egy külső szolgáltatónál elhelyezett rosszindulatú kódot tartalmazó reklám volt a felelős. Ezt azt jelenti, hogy amikor megnyitsz egy weboldalt, az egyik hirdetésben rejlő kód átirányít a csaló oldalra. Ez ellen pedig a felhasználó semmit sem tud tenni.

A 24.hu szerint a jelenség csak Chrome böngészőben jelentkezik, de nem egy kiegészítő a ludas, mivel frissen telepített böngészőben is bejön az átverős nyereményjáték-oldal. Ez is azt erősíti, hogy egy reklámkiszolgálón keresztül szervezték meg a támadást.

A UPC közleményt adott ki hétfőn, amelyben arra figyelmeztetnek, hogy csalók élnek vissza a cég nevével és arculatával, értékes mobilkészülékeket ígérve fiktív nyereményjátékokban. Ezért feljelentést tettek az ügyben.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top