nlc.hu
Aktuális

Veszélyes lehet a facebookos My Puzzles alkalmazás

Vigyázz ezzel a facebookos játékkal, ellophatja az adataidat!

A My Puzzles alkalmazás több mindenhez kér hozzáférést, mint amihez az átlagember szívesen adna neki.
facebook

Újabb alkalmazás megy körbe a Facebookon, amellyel azt tudhatjuk meg, hogy a mesterséges intelligencia (MI) szerint, hogy néznénk ki különböző élethelyzetekben, történelmi korokban – írja a Telex. A lap a CyberThreat.Report kibervédelmi oldalra hivatkozva azt írja, a My Puzzles, ami

MI-képalkotás útján pillanatok alatt Disney-hercegnőt varázsol Baba Jagából és Adoniszt Quasimodóból,

a varázslatért cserébe nem kér mást, mint hozzáférést a felhasználó összes adatához.

Az alkalmazás ráadásul nem csak a szenzitív adatokra hajt: felhatalmazás után hozzáférhet a felhasználó kapcsolati hálójához, ami megint csak intő jel azoknak, akik kibervédelemmel foglalkoznak. A Telex idézi Kubatovics Áron Facebook-bejegyzését, aki részletesen leírta, hogyan használhatja fel az adatainkat az alkalmazás.

Így például több millió, tízmillió, százmillió profilképhez, névhez, nyelvi beállításhoz juthat hozzá, egy bot ezek alapján képes megkeresni a valós profilt és le is tudja másolni a nyilvános adatait, hogy aztán ezekkel az adatokkal több hamis profilt alkothasson – akár más közösségi oldalon is.

Mit lehet tudni a játék készítőjéről?

Az alkalmazás mögött álló cég, a Novalab Games, amiről sem a saját weboldalán, se a felhasználási feltételek között nem derül ki, hogy mi a pontos neve, hova van bejegyezve, vagy, hogy mi az adószáma. Még azt sem lehet tudni, ki fejlesztette a weboldalt.

Annyi derül csak ki róla, hogy a domaint csak 2023-ban, június 11-én jegyezték be, a tárhely IP-címe pedig a kínai Alibaba Cloudra vezet

– írja a Facebook-poszt.

És, hogy ez mit jelent? Nos, azt, hogy a Little Puzzle játékkal játszók adatait egy meglehetősen gyanús cég kezeli egy kínai szerveren, bármiféle valós adatvédelmi irányelvek betartása nélkül.

Mit tehet az, aki játszott az alkalmazással?

„Az alkalmazás engedélyeit bármikor visszavonhatjuk, ha rákattintunk a Beállításokra, megkeressük az Alkalmazások és webhelyek opciót, kiválasztjuk a My Puzzlest, és eltávolítjuk az engedélyt” – írja a Telex.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top