Így segíthet feloldani a szorongást az önkéntesség

nlc | 2022. Május 11.
Az önkéntesség kulcsfontosságú, mert nemcsak másnak, de magadnak is segítesz! A másokért végzett jócselekedet hozzájárul saját magunk megismeréséhez, a problémák és félelmek feldolgozásához.

Az önkéntesség önként vállalt hozzájárulás valami nagyobb jóhoz, miközben mi magunk is tanulunk, fejlődünk.

Tegyük tisztába: ezt jelenti az önkéntesség

Az önkéntesség egy olyan tevékenység, melyet egyénileg vagy csoportosan, rendszeresen vagy alkalmanként, belföldön vagy külföldön a közös jó érdekében személyes akaratból végezhetünk anyagi ellenszolgáltatás nélkül. Az önkéntes tevékenység közvetlen anyagi haszonnal nem jár, és önkéntesként nem helyettesítjük a fizetett munkaerőt. Az önkéntes nem elsősorban saját családjának segít, szolgálata hozzáadott értékként jelenik meg ott, ahol felajánlja segítségét. Önkéntes munkát végezhetünk nonprofit, civil szervezetnél, vagy állami intézménynél, ritkább esetben cégeknél, vállalkozásoknál. Előnye, hogy elősegíti a társadalmi beilleszkedést. Önkéntesként jobbá tehetjük környezetünket és közösségünket. Katasztrófahelyzetben a bajba jutott embereknek és az őket támogató szakembereknek egyaránt segítségére lehetünk.

Fotó: Getty Images

Milyen előnyei vannak az önkéntességnek?

Az önkéntesség oldja a magányt és a szorongást is

Önkéntesség az ukrán válság idején

A háború okozta szorongás enyhítésében szerepe lehet annak, hogy hasznosnak érezzük magunkat, a két kezünkkel segítünk, hozzájárulunk a károk enyhítéséhez. Több ezren vállaltak önkéntes munkát az ukrán-orosz háború kitörése óta – a határon, a fővárosban, szállásokon, vagy éppen azzal, hogy otthonukba fogadtak menekülőket, bevásároltak a segítő pontokra és csatlakoztak civil szervezetek programjaihoz.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat az ország egyik legnagyobb karitatív szervezeteként több mint 30 éve van jelen a nélkülöző emberek mindennapjaiban. Segíteni csak jól szabad! „Ezeréves máltai küldetésünk a rászoruló emberek mellé állított minket. A szeretetünk sosem fogy el, de a kezdetek óta tudjuk, hogy ezt a szolgálatot a Magyar Máltai Szeretetszolgálat egyedül nem lenne képes végezni, szükségünk van a jó szándékú emberek támogatására is” – olvasható a szervezet oldalán. Keresd fel a https://maltai.hu/egyszazalek weboldalt, és segíts!

(Nyitókép: Jose Luis Pelaez Inc/Getty Images)

Exit mobile version