nlc.hu
Aktuális

Age of Hope riport

„Egy-két óra a legdrágább, amit adhatsz” – Így teszi szebbé ezer gyerek karácsonyát az Age of Hope alapítvány

Közel ezer karácsonyi csomaggal, tartós élelmiszerekkel és tanszerekkel indul útnak minden decemberben az Age of Hope alapítvány, hogy igazán varázslatossá tegye az ünnepeket olyan gyermekek számára, akik nehéz anyagi körülmények között élnek. A szervezet különlegessége, hogy csak önkéntesekkel dolgozva, száz százalékban magán és céges adományokból hozzák el a karácsonyi csodát.

Az Age of Hope gyermekvédelmi alapítvány 2010-es megalakulása óta minden évben életre hívja a karácsonyi jótékonysági akciójukat, ami az Ezer Gyerek Karácsonya nevet viseli. A program során a szervezet önkéntesei tanszercsomagokat, tartós élelmiszert és körülbelül ezer ajándékcsomagot osztanak ki személyesen vagy a partnerszervezeteiken keresztül hátrányos helyzetű gyerekeknek Magyarország legszegényebb falvaiban.

Bár a szervezet azért jött létre, hogy hátrányos helyzetű gyerekek hasznos időtöltését segítse elő nyári táborok és egyéb programok szervezésével, mára már egy egész évet felölelő akciósorozatot alakítottak ki. Besegítenek a krízishelyzetekben: először a covid, majd az idén az ukrán menekültválság során vállaltak szerepet, a gyerekek nyaraltatása mellett pedig létre hozták a Közös Bogrács programot, mely során melegételt főznek és osztanak rászorulóknak országszerte. Fontos kezdeményezésük az Ezer Gyerek Karácsonya.

Age of Hope

Fotó: Neményi Márton

Érkeznek a cipősdobozok

Idén sincs ez másképp: advent utolsó vasárnapján körülbelül tíz önkéntes dolgozik egy budapesti raktárban azon, hogy az összes csomag készen álljon a másnapi indulásra. Az Age of Hope csapata két napot tölt az úton, hogy mindenhova eljussanak az ajándékok.

„Sok cipősdobozt kapunk iskoláktól, sportegyesületektől, cégektől. Természetesen az is jó, ha pénzt adnak, amiből mi vásárolunk, de a legjobban annak örülünk, ha megkeresnek minket és azt mondják, hogy van egy ekkora keret, mit vegyünk belőle” – mondja Tóth Ákos, az alapítvány vezetője arról, hogy honnan származnak az adományok.

Age of Hope

Tóth Ákos (fotó: Neményi Márton)

Az ajándékcsomagokat ezután a szervezet központi raktárjába szállítják, ahol az önkéntesek újracsomagolják őket. Erre két okból van szükség: egyrészt, hogy minden gyerekhez közel azonos mennyiségű és minőségű ajándék jusson, másrészt pedig azért, hogy kiszűrjék a nem belevaló dolgokat. Ákos szerint sajnos minden évben előfordul egy-két rosszul összerakott pakk: volt, hogy félig megevett mustárt vagy hajas fésűt találtak az adományok között.

„A cipősdobozokat úgy állítjuk össze, hogy legyen benne édesség, magas kalóriatartalmú keksz, tisztálkodószer, vitamin és játék. Emellé adott esetben még kerülhet iskolaszer, vagy egy téli sapi, kesztyű is” – mondja.

Az ajándékok mellett élelmiszercsomagokat is osztanak: tavaly száz, idén pedig kétszáz ilyet állítottak össze, ami a rászoruló családokhoz kerül. Az élelmiszercsomagok eddig nagyjából tízezer forint értékben készültek, de idén az árak emelkedése miatt körülbelül 17 000 forint volt egy csomag összeállítása. Ezt teljes mértékben az alapítvány fedezte a megtakarításaikból, de bíznak benne, hogy a támogatóik segítségével a jövő évben is fel tudják tölteni majd a kasszát a táboroztatás idejére.

Age of Hope

Fotó: Neményi Márton

Táboroztatás után

Az Age of Hope nem titkolt célja, hogy ott segítsen, ahol a szociális ellátórendszer forráshiány miatt már nem tud.

Az alapítvány maga azért jött létre, hogy gyermekvédelmi intézményben élő gyerekeket vigyen el táborokba, programokra. Olyan forráskivonások történtek a szociális ágazatban, hogy nem nagyon volt pénz ilyenekre. Azóta rengeteg programmal bővül az alapítvány, ott segítünk, ahol tudunk.

Kár arról beszélni, hogy a szegregátumból miért nem megy egyetemre a gyerek, ha nincs étel az asztalon, amikor hazamegy az iskolából.

Persze nem cipősdobozokkal fogunk felzárkóztatni régiókat, ezt nem is lehet, de nagyon fontos az, hogy hiteles helybeli pedagógusok és szociális munkások munkáját meg tudjuk könnyíteni ezzel” – összegzi Ákos.

Age of Hope

Fotó: Neményi Márton

A szakember kiemelten fontosnak tartja a helybeli intézményekkel való együttműködést: sokszor tényleg csak azon múlik egy-egy kezdeményezés sikere, hogy van-e mondjuk egy helyi tanodában elég papír és ceruza, vagy be tudják-e mindegyik gyereket fizetni ebédelni. Az Age of Hope kapcsolatban van több borsodi szervezettel: rendszeresen visznek adományt többek között Ormosbányára, Rudabányára, Szendrőre vagy például a nyírteleki Kedvesházba, amiről korábban az nlc is készített egy videót.

„Nem kell mindegyik szegény gyereket nekünk elvinni az állatkertbe, ha egy helyi szervezet egy kevés plusz forrással meg tudja oldani, akkor természetesen mi biztosítjuk azt” – mondja.

Age of Hope

Fotó: Neményi Márton

Az önkénteskedés szépsége

Az Age of Hope alapítványban kizárólag önkéntesek dolgoznak; Ákos maga is a polgári munkája mellett alapította a szervezetet.

„Mindenki a szabadidejéből áldoz fel, hogy itt legyen.

Ha kicsit hideg van, vagy elfáradunk vagy már unjuk az egészet, akkor mindig azt mondom, hogy egy-két óra a legdrágább, amit adhatsz az életben.

Akár Magyarországot nézve, akár globálisan, mi még mindig abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy segíthetünk” – meséli.

Age of Hope

Fotó: Neményi Márton

Az önkéntesek lelkesedése szinte kézzel fogható – van, aki vasárnap este még segít ajándékot csomagolni úgy, hogy hétfőn hajnalban kel, mert részt vesz a kiosztás folyamatában is. Csilla szociális munkásként segít be a karácsonyi készülődésbe.

„Nagyon jó dolog mind a két oldalról: adni is, meg látni is, hogy a gyerekek mennyire örülnek egy-egy csomagnak” – mondja arról, hogy miért tartja fontosnak, hogy segítsen.

Sok önkéntes a gimnáziumokban kötelező ötven órás közösségi szolgál során találkozott először az alapítvánnyal, de annyira megszerették a közösséget, hogy itt ragadtak. Ilyen Luca is, aki lelkesen mesélt nekünk a karácsonyi akcióról.

„Két éve kerültem kapcsolatba az alapítvánnyal. Az első élményem pont egy téli turné volt, ami nagyon megtetszett. Nagyon jó volt személyesen odaadni az ajándékokat és látni, hogy mennyire örültek a gyerekek. Nekem ez az, ami megadja az igazi karácsonyi hangulatot” – meséli.

Age of Hope

Fotó: Neményi Márton

Egyetemistaként Luca a vizsgaidőszakban szabadidejét áldozza fel arra, hogy másoknak segítsen: „Előfordul, hogy lenne más programom, de mindig arra jutok, hogy jobb, hogy eljöttem ide helyette” – teszi hozzá nevetve.

A segítők között ismert arcok is feltűnnek: az alapítvány jó kapcsolatot ápol többek között a Nem Akarok Beleszólni csapatával, akik egy videót is közzé tettek a gyűjtésről, de a raktárban csomagol Rea Milla magyar-szomáliai modell is.

Az ukrán háború kapcsán figyeltem fel az alapítványra, ekkor online beszéltem Ákossal. Aztán amikor mondta, hogy lesz ez a karácsonyi gyűjtés, akkor eljöttem segíteni. Gyerekotthonban nőttem fel, így tudom, hogy mennyire nehéz ez a dolog és mekkora örömet tud okozni egy ajándékcsomag” – mondja.

Age of Hope

Rea Milla (fotó: Neményi Márton)

A többiekhez hasonlóan Rea is munka mellett segédkezik az ajándékcsomagolásban.

„Ha valami fontos, arra az ember megtalálja az időt. Ha valakinek van ideje a kanapén ülni és tévét nézni, akkor arra is tudna időt szánni, hogy önkénteskedjen”

– részletezi.

Hasonlóan vélekedik Juhász Gábor, a Tanulj Tesó nevű, hátrányos helyzetű gyerekek sportoltatásával és felzárkóztatásával foglalkozó alapítvány létrehozója is. Ők szintén besegítenek az Age of Hope karácsonyi akciójában.

Age of Hope

Juhász Gábor (fotó: Neményi Márton)

„Nehéz összeegyeztetni a jótékonysági munkát az ember egyéb teendőivel, de ha az ember akar valamit, akkor teremt rá időt” – összegzi.

A maratoni csomagolás végére 700 doboz ajándék, több karton tanszer és kétszáz adag élelmiszercsomag vár arra, hogy eljusson a rászorulókhoz. Ez nagyon jó szám, főleg annak tekintetében, hogy idén a szokásosnál kevesebben adakoztak – mondja Ákos.

Age of Hope

Fotó: Neményi Márton

Ha valaki segíteni akar, nem csak pénzzel teheti meg: bár az Age of Hope csapata annak is nagyon örül, tárgyi adományokat vagy pár óra munkát is szívesen fogadnak. A tenni vágyók az alapítvány Facebook oldalát követve láthatják, hogy mik az aktuális projektjeik.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.