Élve találtak rá egy 30 éve eltűnt, halottnak hitt nőre

S. Z. | 2023. Március 04.
Az amerikai nő az otthonától 2700 kilométerre, egy Puerto Ricó-i idősek otthonban élt éveken keresztül, miközben mindenki azt hitte, hogy meghalt.

Több mint 30 évvel az eltűnése után élve találtak rá egy halottnak hitt pennsylvaniai nőre Puerto Ricóban – írja a Guardian.

A Patricia Kopta nevű nő a pennsylvaniai Pittsburgh külvárosában, Ross Townshipben élt a férjével. Annak idején furcsán kezdett viselkedni, irracionális képzetei voltak például a közelgő világvégéről. Elveszítette az állását, mentális probémái voltak, az utcákon prédikált, a helyiek csak Verébnek hívták. Aztán 1992-ben egy napon a férje, Bob Kopta hazament, de nem találta otthon a nejét. Ezért bejelentette az eltűnését a rendőrségen.

A nő évekig semmi életjelet nem adott magáról, kivéve egy levelet, amit a férjének küldött, és azt írta benne, hogy valaki üldözi őt. A sikertelen keresés miatti kétségbeesésben még egy médiumot is felbéreltek, aki azt állította, hogy a nő meghalt. Bob Kopta végül 25 évvel ezelőtt halottnak nyilváníttatta a feleségét.

Hosszú évek teltek el, mire a hatóságok tudomására jutott, hogy a nőt 1999 júniusában egy Puerto Ricó-i gondozási otthonba vették fel, mert segítségre szorult. Kopta titokban tartotta a múltját, a gondozóknak azt mondta, Európából érkezett egy tengerjáró hajóval a szigetre.

Az idő múlásával – és ahogy a demencia elhatalmasodott rajta – egyre többet mesélt az életéről, ami miatt az egyik szociális munkás tavaly gyanút fogott, és felvette a kapcsolatot a hatóságokkal. A rendőrség megkereste Kopta családját, és végül DNS-minták és fogászati leletek segítségével bizonyosodott be, hogy valóban az eltűnt nőről van szó.

Ross Township helyettes rendőrfőnöke, Brian Kohlhepp közölte, hogy a nő évekig Puerto Ricó-i városokban kóborolt, majd utána jelentkezett be az eredeti lakóhelyétől 2700 kilométerre lévő otthonba. A 82 éves asszony korához képest jól van, de fizikai és mentális egészségével is problémák vannak.

„El sem hinné, min mentünk keresztül – mondta Bob Kopta, akivel 20 évig volt házasok. – Nagy megkönnyebbülés tudni, hogy életben van, és nagyon hálásak vagyunk. Tényleg azt hittük, hogy meghalt.”

Bob Kopta soha nem házasodott újra. A nő testvérével együtt azt mondta, szeretnék mielőbb látni Patriciát, és szívesen visszavinnék Pennsylvaniába, hogy újra együtt lehessen a család. Ám egyelőre nem tudni, hogy a nő valaha visszatér-e. A gondozóinak ugyanis azt mondta, hogy Puerto Ricóban szeretne maradni.

(Kiemelt kép: nlc-montázs, forrás: YouTube/NBC News)

Exit mobile version