nlc.hu
Aktuális

Halottnak nyilváníttatta magát, de lebukott

„Elfogták a bujkáló halottat” – különös ügyről számolt be a rendőrség

Megrendezett halála után életjelet adott magáról, ez buktatta le az érdi férfit.

Nem mindennapi bűnügyről számolt be hírei között a Magyar Rendőrség, 2023. december 6-án egy érdi szupermarket parkolójában elfogtak egy halottá nyilvánított férfit. A 47 éves L. Gábort korábban közokirat-hamisítás, csalás és pénzmosás vádjával 5 év 10 hónap szabadságvesztésre ítélték, majd másodfokra került az ügy, de nem volt tárgyalás, az eljárást ugyanis megszüntették a férfi halálára hivatkozva. 

Amikor erről az első fokon eljáró, nyíregyházi bírónő értesült, gyanút fogott, és kérelmet írt a Nemzetközi Bűnügyi Együttműködési Központnak (NEBEK), hogy kérjenek a klagenfurti halálesetről hivatalos tájékoztatást. Mint kiderült, a férfi június végén, vagyis hét hónappal a „halála” után felhívta háziorvosát, és dokumentumokat kért tőle. Ezeket a testvére vette át, amiből a nyomozók azt a következtetést vonták le, hogy a férfi nem Magyarországon tartózkodik.

A rendőrök elfogtak egy halottnak nyilvánított férfit

Fotó: Magyar Rendőrség

Idővel L. Gábor telefonszámát is sikerült megszerezni, októberben a gyámhatóság meghallgatta azt az érdi ügyvédnőt, aki egy gyermekelhelyezési perben képviselte L. Gábort, és amikor közölték vele, hogy ügyfele tavaly novemberben elhalálozott, a jogász elcsodálkozott, mondván, márciusban beszélt vele telefonon.

„Így lett meg a férfi telefonszáma, és a mobiladótornyok novemberben észlelték, hogy az ausztriai előfizetésű mobilszolgáltatás használója megérkezett Érdre. Hamarosan bejelentést is kaptunk arról, hogy egy ismerőse látta egy osztrák rendszámú Hyundai Ioniq volánjánál. A bejelentő hibásan emlékezett a hatósági jelzés némely számára és betűjelére, de a forgalomfigyelő kamerák felvételein így is azonosítottuk, és előkészítettük az elfogást. Erre december 6-án került sor egy érdi szupermarket parkolójában. Nagyon nem tetszett neki, hogy nyakon csíptük, mondhatni, halálra vált arccal tűrte a bilincselést”

– idézte fel a történteket Nagy Gábor alezredes, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi osztály kiemelt főnyomozója.

A férfi a kihallgatásán azt állította, hogy az ausztriai halotti anyakönyvi kivonatot a dark webről rendelte, és 1500 euró értékű kriptovalutával fizetett érte. A hamisítványt Ausztriából egyik budapesti barátjának küldte, aki elkészítette annak hiteles magyar fordítását, amelyet ezután benyújtott a kormányhivatalnak. Az elfogása után természetesen L. Gábort visszahelyezték közhiteles anyakönyvi nyilvántartásba, és jelenleg letartóztatásban várja korábbi büntetőperének folytatását másodfokon, illetve most már közokirat-hamisítás bűntette miatt is kell felelnie.

Ami a férfi élettársát illeti, ő azt mondta, akkor tudta meg, hogy párja mégsem halott, amikor a férfi egy hónappal azelőtt benyitott érdi házuk ajtaján.„Hatásos nagyjelenet, de a valóságtartalma erősen kétséges. A nő akkor is furcsán nézett, amikor a holttest hazahozatala és a temetés felől érdeklődtem, és fel mertem tenni neki a kérdést: «Hova vitt virágot halottak napján?» Az sem lehetett véletlen, hogy a hagyatéki tárgyalás egyre csak húzódott” – tette hozzá az alezredes.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top