nlc.hu
Aktuális

Megtalálták a 30 éve eltűnt, halottnak hitt nőt

Élve találtak rá egy 30 éve eltűnt, halottnak hitt nőre

Az amerikai nő az otthonától 2700 kilométerre, egy Puerto Ricó-i idősek otthonban élt éveken keresztül, miközben mindenki azt hitte, hogy meghalt.
A régi és az új képen Patricia Kopta, akire 30 évvel az eltűnése után találtak rá

Több mint 30 évvel az eltűnése után élve találtak rá egy halottnak hitt pennsylvaniai nőre Puerto Ricóban – írja a Guardian.

A Patricia Kopta nevű nő a pennsylvaniai Pittsburgh külvárosában, Ross Townshipben élt a férjével. Annak idején furcsán kezdett viselkedni, irracionális képzetei voltak például a közelgő világvégéről. Elveszítette az állását, mentális probémái voltak, az utcákon prédikált, a helyiek csak Verébnek hívták. Aztán 1992-ben egy napon a férje, Bob Kopta hazament, de nem találta otthon a nejét. Ezért bejelentette az eltűnését a rendőrségen.

A nő évekig semmi életjelet nem adott magáról, kivéve egy levelet, amit a férjének küldött, és azt írta benne, hogy valaki üldözi őt. A sikertelen keresés miatti kétségbeesésben még egy médiumot is felbéreltek, aki azt állította, hogy a nő meghalt. Bob Kopta végül 25 évvel ezelőtt halottnak nyilváníttatta a feleségét.

Hosszú évek teltek el, mire a hatóságok tudomására jutott, hogy a nőt 1999 júniusában egy Puerto Ricó-i gondozási otthonba vették fel, mert segítségre szorult. Kopta titokban tartotta a múltját, a gondozóknak azt mondta, Európából érkezett egy tengerjáró hajóval a szigetre.

Az idő múlásával – és ahogy a demencia elhatalmasodott rajta – egyre többet mesélt az életéről, ami miatt az egyik szociális munkás tavaly gyanút fogott, és felvette a kapcsolatot a hatóságokkal. A rendőrség megkereste Kopta családját, és végül DNS-minták és fogászati leletek segítségével bizonyosodott be, hogy valóban az eltűnt nőről van szó.

Ross Township helyettes rendőrfőnöke, Brian Kohlhepp közölte, hogy a nő évekig Puerto Ricó-i városokban kóborolt, majd utána jelentkezett be az eredeti lakóhelyétől 2700 kilométerre lévő otthonba. A 82 éves asszony korához képest jól van, de fizikai és mentális egészségével is problémák vannak.

„El sem hinné, min mentünk keresztül – mondta Bob Kopta, akivel 20 évig volt házasok. – Nagy megkönnyebbülés tudni, hogy életben van, és nagyon hálásak vagyunk. Tényleg azt hittük, hogy meghalt.”

Bob Kopta soha nem házasodott újra. A nő testvérével együtt azt mondta, szeretnék mielőbb látni Patriciát, és szívesen visszavinnék Pennsylvaniába, hogy újra együtt lehessen a család. Ám egyelőre nem tudni, hogy a nő valaha visszatér-e. A gondozóinak ugyanis azt mondta, hogy Puerto Ricóban szeretne maradni.

(Kiemelt kép: nlc-montázs, forrás: YouTube/NBC News)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top