Rovarinvázió: tücskök millió árasztották el Nevada államot

S. Z. | 2023. Június 17.
A vonuló rovarok ijesztőek, hatalmas károkat okoznak, és még közúti balesetekért is felelősek.

Mormon tücsök nevű röpképtelen rovarok milliói árasztották el Nevada államot az Egyesült Államokban, riadalmat keltve a lakosok körében, elborítva az utakat és az épületeket – írja a Guardian.

Az ízeltlábúak inváziója hat nevadai megyét érintett, az állatok lassan mozogva szinte teljesen beterítik a talajt. Egy kórháznak seprűket és lombfúvókat kellett bevetnie, hogy megtisztítsa az utat a betegek számára, hogy bejussanak az épületbe.

@accuweather 🦗 Millions of Mormon crickets descended upon six counties in Nevada, creating a bug-invested nightmare for many residents. #crickets #bugs #elko #nevada #trending #fyp ♬ original sound - AccuWeather

A rovarok nemcsak ijesztőek, de balesetveszélyt is jelentenek az utakon, mert ha nagy számban összezúzzák őket, csúszóssá válhat az úttest. Ha pedig egy kis eső is jön, még rosszabbá válik a helyzet, állítólag már több baleset történt a tücskök miatt.

Nevük ellenére ezek rovarok rendszertanilag nem tücskök. Petéiket nyáron rakják el, amelyek következő tavasszal kelnek ki. A szakemberek szerint idén a szokatlanul csapadékos tél miatt késett a kikelés, ami aztán a száraz időszakra beindult. A mostani invázió után a tücskök populációja négy-hat évig maradhat kiemelkedő méretű, mielőtt más rovarok és a ragadozók visszaszorítják őket.

A tücskök által elárasztott sáv a nevadai Elko városánál akár az ezer hektárt is elérheti, de máshol ennél is nagyobb volt az invázió. Jeff Knight mezőgazdasági rovarszakértő 1976 óta körülbelül 40 hasonló tücsökvándorlást tapasztalt. A rovarok egyébként nem egyik helyről a másikra vándorolnak, mint a pillangók, hanem az óriási egyedszám azt váltja ki belőlük, hogy túl sokan vannak egy helyen, ezért tovább kell állniuk.

A tücskök azért kapták a nevüket, mert rajaik a 19. század közepén elpusztították az Utah állambeli mormon telepesek földjeit. A rovarok azóta is hatalmas károkat okoznak azokon a területeken, ahol kukoricát, zabot, búzát, rozst és árpát termesztenek.

(Kiemelt kép: TikTok/kerstinannmorales; natejuravle)

Exit mobile version