Otthon

Támad a poloskák második generációja

Nem enyhül az invázió, ezekben a hetekben fejlődik ki a márványos poloskák következő nemzedéke.

Az ázsiai márványos poloskák inváziója rengeteg ember életét megkeseríti, és hiába szálltak be a tudósok is a büdös bogarak elleni küzdelembe, egyelőre nincs megbízható módszer.

Ráadásul az invázió nem hagyott alább, ugyanis Magyarországon ezekben a hetekben fejlődik ki a márványos poloskák második generációja, már megjelentek a következő nemzedék kifejlett példányai – mondta az Inforádiónak Vétek Gábor, a Szent István Egyetem Rovartani Tanszékének egyetemi docense.

A nemzedékek átfedik egymást, vagyis folyamatosan találni nagyon pici lárvákat és kifejlett egyedeket is. A poloskák nem túl válogatósak, ha táplálékról van szó, ha véget ér a kajsziszezon, egyszerűen átmennek az őszibarackra vagy az almára.

A szakértő szerint Budapesten kőrisfákon, juharfákon, gyümölcsfákon és díszfákon egyaránt meg lehet figyelni a poloskákat. És aki idén esetleg még nem látott paprikában vagy paradicsomban poloskát, készüljön fel, mert csak idő kérdése a megjelenésük, legkésőbb augusztusban-szeptemberben ott lesznek.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top